Acasa InternationalExterne Sirienii iau peste picior decizia lui Obama. „Este un laș”

Sirienii iau peste picior decizia lui Obama. „Este un laș”

scris de Z.V.
1 afisari

Sirienii din Damasc iau în derâdere decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a cere aprobarea Congresului pentru o intervenţie militară în Siria, calificându-l drept „laş” şi „fricos”.

Sirienii iau peste picior decizia lui Obama. „Este un laș” (foto:npr.org)

„Cel care vorbeşte mult nu acţionează”, afirmă Souad, o locuitoare din Damasc care, ca mulţi sirieni, a luat în derâdere, duminică, ezitările preşedintelui american Barack Obama, care va consulta Congresul în legătură cu un atac împotriva regimului lui Bashar al-Assad. „Obama este un laş, el nu a atacat deoarece ştie că preşedintele nostru Bashar este atotputernic”, afirmă această angajată a companiei naţionale de electricitate din Ferdaws, în nord-estul capitalei. Potrivit mediafax, ȋn acest cartier din centrul comercial, fiecare îşi continuă treaba fără să se îngrijoreze de zgomotul surd al bombardamentelor intermitente împotriva cartierelor rebele periferice.

Într-o cafenea tradiţională rezervată bărbaţilor, unii par mai preocupaţi să câştige partida de table decât de ultimul discurs al preşedintelui american. Hassan Azzam, în vârstă de 73 de ani, şi adept al regimului până în măduva oaselor, crede, de asemenea, că Barack Obama este un „fricos” care nici măcar nu este convins de propriile declaraţii.

„Este ca un actor care participă la o piesă de teatru pe care trebuie să o prezinte americanilor”, asigură acest membru al Consiliului municipal din Damasc, răsfoind cotidianul oficial As-Saoura. „L-am văzut, tremura ca o frunză în timp ce vorbea, părea cu adevărat tulburat”, a continuat el zâmbind. Ca multe persoane intervievate în capitală, el este convins că şeful celei mai puternice armate din lume nu a acţionat deoarece se teme de reacţia aliaţilor regimului sirian, în special de iranieni.

„Ei (iranienii) intenţionează într-adevăr să atace Israelul”, aliatul Washingtonului. „Iar Obama s-a retras deoarece ştie că în caz de ripostă, Israelul va fi ras de pe hartă”, susţine el.”Să vorbeşti este una, să acţionezi este alta. Îi este teamă de o ripostă a Siriei şi aliaţilor săi împotriva Israelului, protejatul său, care nu poate suporta nici o rachetă”, afirmă Ali, în vârstă de 18 ani. „Obama? Cine este?”, întreabă el ironic, împreună cu prietenul său, Mohammad. Potrivit acestuia din urmă, Congresul american, „precum Parlamentul britanic, nu va aproba o decizie de a ataca”.

Într-o primă reacţie oficială la decizia lui Obama de a cere autorizaţia Congresului în vederea unui atac în Siria, adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Moqdad, a cerut Congresului, care urmează să îşi reia activitatea la 9 septembrie, „să dea dovadă de înţelepciune”. „Aşa cum (premierul britanic) David Cameron s-a ascuns în spatele Parlamentului, Obama vrea să se ascundă în spatele Congresului”, afirmă o altǎ sirianǎ. „El spune: vreau să atac, dar mi-ar plăcea ca cineva să mă împingă să acţionez”, ironizează aceasta.

„Statele Unite nu mai sunt stâlpul lumii, s-a terminat”, adaugă această femeie roşcată, convinsă că nu va fi niciun atac. „Niciun hoţ nu vine să vă bată la uşă pentru a vă spune: scuzaţi-mă, vin să vă sparg casa la ora 05.00 dimineaţa. Dacă voia să atace Siria, putea să facă acest lucru printr-un telefon”.

2 comentarii

Gisela 02-09-2013 - 11:23

„Este un las”

JUST !!!!!!!!!!!!!!!!!

Lupu Ardelean 04-09-2013 - 10:58

E prea devreme sa ajungem la aceasta concluzie, hai sa mai asteptam o luna.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult