Acasa InternationalExterne Sistemul antirachetă NATO,”sub controlul comandamentului aliat”

Sistemul antirachetă NATO,”sub controlul comandamentului aliat”

scris de Ziua Veche
68 Afisari

.Secretarul general al NATO se află în Germania, în cadrul unui turneu de pregătire a summitului de la Lisabona, reuniunea de luna viitoare care ar urma să aprobe o reformă a Alianţei şi o nouă strategie care să ţină seama de ameninţările următorului deceniu. Parte a noii strategii este şi aşa-numitul sistem de apărare antirachetă, iniţiat de Statele Unite şi preluat în totalitate de NATO, transmite Radio România Actualităţi.


Dacă din punct de vedere politic există consens printre aliaţi în privinţa instalării scutului antirachetă, până la reuniunea de la Lisabona mai sunt de rezolvat unele chestiuni tehnice, inclusiv probleme legate de costuri, probleme care stârnesc îngrijorare în contextul actualei crize economico-financiare. Robert Bell, consilier pe probleme de apărare la misiunea americană la NATO, a declarat pentru Radio România că SUA contribuie la nucleul sistemului antirachetă cu interceptoare şi radare şi că nu cere NATO să plătească anumite părţi ale sistemului. Robert Bell spune că tot ceea ce SUA cere alianţei este să contribuie cu bani din bugetul comun pentru a adapta actualul program antirachetă destinat apărării trupelor aliate, „pentru a apăra şi teritoriile şi populaţia ţărilor aliate”. Consilierul american a indicat că, potrivit secretarului general al NATO, acest lucru ar înseamna mai puţin de 200 de milioane de euro în zece ani. 

Comanda scutului, „sub controlul NATO”

Una dintre întrebările în suspensie este cine va deţine comanda acestui sistem antirachetă. Înlăturând suspiciunile că sistemul antirachetă al NATO ar putea fi sub comanda americană, Robert Bell, a subliniat că SUA a indicat clar că acesta „trebuie să fie sub controlul NATO, al Comandamentului suprem aliat pentru Europa”. Dacă între aliaţi lucrurile încep să devină tot mai clare, o necunoscută pentru sistemul de apărare antirachetă este participarea Rusiei, care doreşte un scut de apărare antirachetă de la Vancouver la Vladivostok, aşa cum a spus recent secretarul general NATO. De asemenea, Robert Bell consideră că discuţiile cu Rusia pentru o eventuală participare la sistemul antirachetă nu încep de la zero, iar opinia publică are o percepţie greşită că relaţia dintre NATO şi Rusia ar fi una tensionată şi antagonică. Robert Bell a mai spus că textul noului concept strategic al Alianţei, care va fi aprobat la Lisabona, va pune în evidenţă numeroase arii pentru o mai strânsă colaborare între NATO şi Rusia, considerată un partener valoros al Alianţei. Referitor la aşteptările pe care le are din partea Rusiei la summitul de la Lisabona şi când ar putea oferii Rusia un răspuns pentru participarea sau nu la sistemul de apărare antirachetă, Robert Bell a indicat sfârşitul summitului drept un termean pentru anunţarea unui program specific de cooperare cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, program care să fie iniţiat în 2011. Consilierul pe probleme de apărare la misiunea americană la NATO, Robert Bell a mai subliniat că „prezenţa preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, la summitul NATO va însemna mai mult decât fotografia de familie”.

0 comentariu

sorge 23-04-2010 - 12:27

In gindirea mondiala, cei care manevreaza banii sint NUMAI evreii .
Te rog sa ne spui ce natie este Sander Levin si care este concluzia .
Eu zic sa bei o votca si sa ne spui adevarul ,altfel nu intelegem nimic .

cristi 23-04-2010 - 12:35

americanii astia au dat miliarde de dolari bancilor ca sa salveze nu stiu ce. nu numai ei,mai toate tarile dar ei detin recordul. daca ar fi impartit banii astia locuitorilor planetei am fi fost cu totii milionari (si nu in lei). despre ce criza am mai fi vorbit?

Gnţiong Hîngmiun 23-04-2010 - 12:46

Americanii ştiu ei cum să-şi rezolve crizele. La câte blonde au ei, nici o criză n-o să-i doboare. Nu-ţi mai face griji de pomana. Şi pînă la urmă, hai să-ţi spun un secret: N-a fost şi nu este nici o criză. A fost doar o reevaluare pt. că americanii şi-au schimbat strategia în a conduce amărâta asta de planeta. Şi-au atras evreii de partea lor, iar aceştia muncesc pentru ei 24 din 24 precum sclavii, ca să le asigure hegemonia planetară. Dacă vrei să vezi şi tu ce bine e să ai crize, dă o fugă pînă la L.A. şi caută barul Lips! Acolo ai să scapi de frustrări pentru o sumă modică de 39.99 de dolari. E-adevărat că o bere costă doar 13 dolari, dar, deh, cu sănătatea nu te joci.

cristi 23-04-2010 - 13:11

acum ca mi-ai spus secretul m-am linistit. bine ca nu mi-ai spus gheorghe ca trebuia sa dau de baut. ca tot veni vorba, ti-ai cam baut mintile in barul ala unde se masoara criza.

Gnţiong Hîngmiun 23-04-2010 - 13:15

Palid la capitolul sarcasm şi ping-pong forumistic. Cheamă-ţi trupa de „adualtoare” să te salveze şi mai „bagă-le” nişte „bucurii” colorate, altfel rămân fără orgasm digital!

cristi 23-04-2010 - 13:39

am dat liber la trupa de adualtoare azi ca e sarbatoare. dar vad ca esti optimist daca mai speri sa ai dintr-ala.

Gnţiong Hîngmiun 23-04-2010 - 13:47

Nu e profund, nu e autentic decât ceea ce ascundem. De aici şi forţa sentimentelor
abjecte.

Mache 26-04-2010 - 10:40

Iaca vazui si ultima descoperire in materie de vocabular cuvantul: „convernand” – evident o schimonosire a cuvantului englezesc „concerning”. Puneti mana pe vocabular sau macar angajati-va un corector…

Asta imi aminteste de secventa cu cele doua babe din magazinul grecesc din Lincoln care povesteau intre ele foarte afectate intr-o romana stricata, si care la intrebarea fomala a unui vanzator „Is there anything I can do for you?” au ramas blocate neintelegand ce vrea ala de la ele: adica nici romeneste nu mai stiau, da’ nici englezeste nu invatasera.

Altfel articolul e OK si produce idei de bun simt.

MIHAELA 27-04-2010 - 07:30

domnule Mache, ar trebui sa fiti la curent cu faptul ca in afara de limba engleza, mai exista si alte limbi straine de circulatie, cum ar fi cea franceza; „concernind” vine din francezul „concerner” si este ceea ce se numeste draga domnule, un neologism de proximitate; de acord cu remarca ” mai puneti mina pe carte”, in cazul domniei voastre; cred ca ar trebui de fapt, sa scriem un pic mai „popular” pentru a ne face intelesi; nu-i nimic , se rezolva, pentru a nu va mai ridica probleme de ordin lingvistic…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult