Acasa InternationalExterne Situaţia de la Fukushima devine tot mai gravă

Situaţia de la Fukushima devine tot mai gravă

scris de D.P.
0 afisari

Un nivel de iod radioactiv de 1.250 de ori mai mare decât norma admisă a fost măsurat în mare, la câteva sute de metri în largul centralei nucleare avariate Fukushima, din nord-estul Japoniei, a anunţat sâmbătă Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară.

nuclear_fukushimaAgenţia a precizat că testele au fost realizate de compania de electricitate care administrează centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO), pornind de la apa prelevată în largul reactorului 1, informează Mediafax.

“Dacă beţi 50 de centilitri de apă curentă cu această concentraţie de iod, atingeţi dintr-o dată limita anuală pe care o puteţi absorbi. Acesta este un nivel relativ ridicat”, a explicat un purtător de cuvânt al Agenţiei.

El a adăugat că “radioactivitatea eliberată în mare se va dilua datorită mareei, ceea ce înseamnă că ar trebui o concentraţie mult mai importantă pentru ca algele şi animalele marine să o absoarbă”, a adăugat el.

“În plus, concentraţia de iod se reduce cu jumătate la opt zile, astfel că atunci când oamenii vor mânca produse din mare, cantitatea sa va fi probabil diminuată puternic”, a precizat acesta.

Marţi, acest nivel de iod 131 a fost de 126 de ori mai mare decât limita legală fixată de Guvern, în apa din Oceanul Pacific prelevată în acelaşi loc, în apropierea centralei Fukushima Daiichi. Concentraţia de iod radioactiv a crescut astfel de zece ori în câteva zile.

Autorităţile publice au anunţat atunci sporirea controalelor la peşte şi fructe de mare pescuite de-a lungul coastelor.

Această centrală, situată la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost grav avariată de seismul urmat de un tsunami la 11 martie. Sistemele de răcire de la patru reactoare sunt de atunci oprite, generând numeroase incidente şi emisii de particule radioactive.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult