Situaţia din Asia de Est: Guvernul japonez se remaniază | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Situaţia din Asia de Est: Guvernul japonez se remaniază

Situaţia din Asia de Est: Guvernul japonez se remaniază

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Guvernul japonez a demisionat în vederea unei remaniere prevăzute de premierul Yoshihiko Noda pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Beijing în conflictul diplomatic cu China.

Yoshihiko Noda si persoana care ar putea ajuta la solutionarea problemei Senkaku/Diaoyu, Makiko Tanaka (foto:japantoday.com)

Din noul cabinet japonez ar putea face parte Makiko Tanaka, o personalitate percepută ca fiind apropiată Chinei, acesta fiind un semn al bunăvoinţei în ceea ce priveşte Beijingul, conform mediafax. Makiko Tanaka, în vârstă de 68 de ani, este fiica fostului prim-ministru Kakuei Tanaka, care în urmă cu 40 de ani a normalizat relaţiile cu Beijinul şi menţine legături strânse cu autorităţiile chineze care ar putea conta în mod decisiv în vedere rezolvării conflictului privind insulele Senkaku/Diaoyu, potirivit Asahi Shinbun. Tanaka, fost ministru de externe în 2002, este în acest moment preşedintele Comisiei pentru Educație, Cultură, Sport, Stiinţă şi Tehnologie

Cel mai probabil Ministru de Externe va rămâne Koichiro Gemba şi Ministru al Apărării Satoshi Morimoto pentru continuitate nu doar din cauza disputei cu Beijingul ci şi în ceea ce priveşte conflictul cu Coreea de Sud legat de insula Takeshima/Dokdo început în August după o vizită în acea insulă a preşedintele coreean Lee Myung-Bak. Unul din punctele importante puncte ale remanierii va fi alegerea noului ministru al Finanţelor care va trebui să îl înlocuiască pe Jun Azumi, care a fost propulsat într-un post de top în partid.

De altfel, unul dintre motivele acestei remanieri sunt şi alegerile anticipate legislative care vor avea loc în acest an. În acest context, Noda Yoshihiko l-a promovat în partidul democrat, într-un efort de mărire a popularităţii, şi pe telegenicul Goushi Hosono care s-a ocupat de consecinţele accidentului de la Fukushima. Însă cu toate acestea, favoriţi la câştigarea acestor alegeri rămân cei din Partidul Democract Liberal conduşi de Shinzou Abe.

2 comentarii

BULA 03-10-2012 - 05:05

Comentariul tau e in ton cu articolul pe care il lauzi, esenta de desteptaciune. Ai fi chiar autorul articolului.

Neptun 03-10-2012 - 20:25

Mai B.L-BuLa, tu nu vezi ca in imagine este presedintele CHINEI HU JINTAO alaturi de D-na Makiko Tanaka.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult