Acasa InternationalExterne Situaţia din România văzută din exterior

Situaţia din România văzută din exterior

scris de A.B.
2 afisari

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, susţine că votul forţat de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este un act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către premierul Victor Ponta şi coaliţia sa USL. Şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a condamnat în mod public evenimentele din România, iar SUA  îşi exprimă îngrijorarea faţă de schimbările din România.

martens

foto: novanews.ro

Schimbările de ultimă oră de pe scena politicii româneşti nu au au recut neobservate de politicienii din străinătate.

Wilfried Martens: Votul forţat de suspendare, un act politic lipsit de scrupule

„Votul forţat de suspendare a preşedintelui Băsescu este un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către premierul Victor Ponta şi coaliţia sa USL. În fapt, deşi Curtea Constituţională a declarat vineri că preşedintele Băsescu nu a încălcat Constituţia, USL tot a procedat la vot. Actele arbitrare ale USL – înlocuirea Avocatului Poporului, a preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, şi acum a preşedintelui ţării – arată dispreţ total faţă de statul de drept. Acei membri ai Parlamentului care au susţinut aceste acţiuni abuzive împotriva statului român, sau cei ce au permis desfăşurarea lor, vor trebui să dea socoteală electoratului lor la viitoarele alegeri parlamentare”, a declarat preşedintele PPE, citat într-un comunicat remis agenţiei Mediafax.

Van Rompuy: Sunt foarte îngrijorat cu privire la evoluţiile din România

Preşedintele CE Herman Van Rompuy, aflat vineri într-o vizită în Malta, a condamnat în mod public evenimentele din România, în urma unei întâlniri cu premierul maltez Lawrence Gonzi, la Lija, relatează publicaţia Malta Today în ediţia electronică.Van Rompuy a profitat de oportunitatea de a condamna public România în cursul unei întâlniri cu presa la Villa Francia din Lija, scrie publicaţia. „Sunt foarte îngrijorat cu privire la evoluţiile din România în ceea ce priveşte aplicarea legii şi independenţa sistemului judiciar, care sunt principiile fundamentale pe care se bazează Uniunea noastră”, le-a spus Van Rompuy premierului Gonzi şi jurnaliştilor, citat de publicaţia malteză. „Îi voi contacta pe premierul Victor Ponta şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta această problemă”, a continuat Van Rompuy, citat de Malta Today.

SUA: Evenimentele din România ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia

Statele Unite şi-au exprimat preocuparea după suspendarea preşedintelui român de către Parlamentul acestui stat membru al Uniunii Europene. „Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Parlamentul român a votat vineri pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, coaliţia guvernamentală de centru-stânga (Uniunea social-liberală, USL) acuzându-l că a încălcat constituţia României. „Facem apel (la guvernul român) pentru ca acest proces să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de rept şi idealurile democratice”, a continuat Departamentul de Stat, aderând la poziţia Comisiei Europene care s-a declarat de asemenea „îngrijorată”.

3 comentarii

Europeanuul 07-07-2012 - 13:45

Referitor la situatia din Romania, domnul Hannes Swoboda, liderul al Grupului Socialistilor si Democratilor din PE, a afirmat, vineri, ca „pana la acest moment nu a sesizat nicio incalcare a legislatiei europene si, prin urmare, nu vede nicio nevoie de actiuni in acest sens”. De asemenea, Hannes Swoboda a facut referire si la atacurile lansate de membri ai Grupului PPE la adresa Romaniei. „Este suprinzator sa ii vezi cum se implica in batalii politice interne tocmai pe cei care au tacut in cazul Ungariei, unde s-au incalcat legile europene” a sustinut liderul grupului S&D din Parlamentul European.

Nu in ultimul rand, domnul Swoboda a sustinut ca, in ceea ce priveste procedura de suspendare a presedintelui Romaniei, „este doar treaba romanilor sa decida daca il mai doresc sau nu pe Traian Basescu presedinte”. In acelasi sens, Hannes Swoboda a mai afirmat ca: este surprinzator ca multi dintre cei care sint acum vocali fata de situatia din Romania, au tacut atunci cand presedintele Traian Basescu a schimbat raporturile de forte in favorea sa pe durata mandatului.

http://www.socialistsanddemocrats.eu/gpes/public/detail.htm?id=137183&section=NER&category=NEWS&request_locale=EN

In acelasi timp, d.Guy Verhofstadt, presedintele Grupului ALDE din Parlamentul European, a transmis o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, solicitandu-i acesteia sa prezinte o evaluare obiectiva cu privire la situatia din Romania.

http://www.alde.eu/press/press-and-release-news/press-release/article/situation-in-romania-39481/

Mitrea 07-07-2012 - 18:36

USLul nu reprezinta populatia Romaniei.Sper ca toata lumea inclusiv minoritatile sa ne ajute sa ne pastram Presedintele.

jo 11-07-2012 - 13:40

Mitrea oameni idioti ca tine au adus tara in starea de azi

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult