Acasa InternationalExterne Situatie exploziva in transportul aerian din Spania

Situatie exploziva in transportul aerian din Spania

scris de Ziua Veche
0 afisari

Consiliul de Miniştri convocat sâmbătă dimineaţă în şedinţă extraordinară a decis, în conformitate cu Constituţia spaniolă, decretarea stării de alertă, a anunţat vicepremierul spaniol Alfredo Perez Rubalcaba.


Decizia Executivului de la Madrid vine după ce mare parte din controlorii de trafic aerian nu s-au prezentat la lucru încă de vineri.

Nu s-a produs normalizarea traficului aerian, aeroporturile sunt practic toate paralizate. Consiliul de Miniştri a aprobat un decret care se va publica într-o oră, prin care se va decreta starea de alertă”, a declarat vicepremierul Rubalcaba, informează Agerpres. Starea de alertă este prevăzută de articolul 116 al Constituţiei spaniole şi este prima, înainte de decretarea stării de excepţie şi a celei de asediu. Starea de alertă poate fi decretată pentru maxim 15 zile şi toţi civilii se află sub ordinele directe ale Guvernului, însă în principiu aceasta nu presupune limitarea drepturilor fundamentale. Prelungirea stării de alertă nu poate avea loc decât cu autorizarea Congresului Deputaţilor.

AENA, compania de stat care administrează aeroporturile spaniole, a anunţat că spaţiul aerian spaniol rămâne închis până la ora locală 20.00, având în vedere că o parte din controlorii de trafic aerian, care au provocat haos în aeroporturi cu protestul spontan început vineri după-amiază, au revenit la muncă. AENA a precizat că la Barcelona, Madrid, Sevilla, Palma şi Valencia au revenit la posturi o parte dintre controlorii de trafic aerian. Pe de altă parte, canalul de ştiri 24Horas a anunţat că spaţiul aerian al Spaniei rămâne închis, cu excepţia porţiunii din Insulele Canare, iar compania spaniolă Iberia şi-a anulat toate zborurile programate până duminică la ora 06.00.

Declararea stării de alertă va presupune mobilizarea militară a controlorilor. Mai precis, în cazul în care vreunul dintre aceştia nu vine la post, el va trece automat la dispoziţia instanţei, sub acuzarea de delicte legate de nesupunere, pedepsite cu până la 8 ani de închisoare. În aceste clipe, poliţia îi identifică pe controlorii care au venit la lucru şi va trimite deja procuraturii lista cu numele celor care n-au venit la lucru de vineri după-amiază.

0 comentariu

FORESKIN 26-04-2010 - 16:06

..ucrainienii NUMAI se fac ca NE-O DAU…

Florin Kovacs 27-04-2010 - 06:09

si ii inghit rusii cu totul si ei isi fac griji de o stanca!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult