Noua conducere de la Bartislava a anuntat ca Slovacia nu intentioneaza sa contribuie la mecanismul de ajutor financiar al Greciei si nu va semna acordul in acest sens, fapt care ar putea bloca intregul proiect.
Mai multi oficiali europeni, citati de EUobserver, sustin ca pana miercuri, toate cele 16 state membre ale zonei euro ar trebui sa semneze acordul privind mecanismul de asistenta financiara pentru Atena. Cu toate acestea, Iveta Radicova, liderul Uniunii Crestin – Democrate (SDKU) si cel mai probabil viitorul premier al Slovaciei, a reiterat faptul ca Slovacia este impotriva mecanismului de sustinere financiara a Greciei. In timpul campaniei electorale, Radicova a declarat ca acesta reprezinta “solutia cea mai proasta si mai periculoasa”. In urmatorii trei ani, Slovacia ar trebui sa contribuie la acest mecanism cu aproximativ 816 milioane de euro.
Partidele de centru-dreapta aflate in opozitie in Slovacia si care au obtinut majoritatea in urma scrutinului general de sambata au cazut de acord marti sa formeze un guvern condus de Iveta Radicova, informeaza Agrepres.
Acordul este o puternica manifestare a dorintei partidelor de a-l inlatura pe actualul premier de stanga Robert Fico, al carui partid Smer a obtinut cele mai multe voturi in alegeri, insa nu a reusit sa gaseasca parteneri pentru a forma o majoritate. Cele patru partide – SDKU, crestin-democratii din KDH, SaS (Liberate si Solidaritate) si formatiunea Most-Hid a etnicilor maghiari – ar urma sa reduca deficitul bugetar si sa imbunatateasca relatiile tensionate cu statul vecin Ungaria. “Partidele SDKU, SaS, KDH si Most-Hid, datorita similaritatilor dintre scopurile programelor politice, si-au exprimat dorinta comuna de a forma o coalitie de guvernamant, care va crea un nou guvern slovac”, se arata intr-o declaratie comuna semnata marti de reprezentantii celor patru formatiuni.