Acasa InternationalExterne Slovenia a ratificat acordul de arbitraj privind frontiera cu Croatia

Slovenia a ratificat acordul de arbitraj privind frontiera cu Croatia

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Parlamentul de la Ljubljana a ratificat, luni, acordul de arbitraj privind frontiera cu Croatia, atat de necesar Zagrebului pentru indeplinirea criteriilor de aderare la UE, insa decizia va fi testata intr-un referendum ce se va desfasura in iunie.


Potrivit Agerpres, partidele slovene de opozitie au boicotat votul, apreciind ca documentul n-ar fi in favoarea Sloveniei, singura tara desprinsa din fosta Iugoslavie care este membru cu drepturi depline atat al UE, cat si al zonei euro. Conform acordului semnat in noiembrie, o echipa internationala de arbitraj va rezolva diferendul privind trasarea granitei pe uscat si pe mare, ce dateaza din 1991, anul desprinderii celor doua state de fosta Republica Federativa Iugoslavia. Decizia echipei internationale va fi obligatorie pentru ambele tari. “Acordul este un instrument nemaipomenit de rezolvare a unei probleme foarte complicate, in timp ce alternativa este reprezentata de inrautatirea relatiilor, lipsa de incredere, tensiuni in aceasta regiune, adica exact ceea ce nu ne dorim”, a declarat primul ministru sloven, Borut Pahor, in fata parlamentarilor, inainte de vot. Pahor a facut din rezolvarea diferendului frontalier cu Croatia unul dintre principalele sale obiective de politica externa, insa, la insistentele opozitiei, va organiza in 6 iunie un referendum.

0 comentariu

Pribeagul 03-04-2010 - 14:53

Da, dle Nellu, sunt de acord cu cele spuse de dvs, prilej de a-mi expune citeva opinii:

[quote name=”Nellu”]Puterea de cumparare a unei po[cenzurat]tii se masoara si in capacitatea de a asigura consumul intern din surse propii chiar si temporar din cauza anotimpului.[/quote]

1. Inainte de anul ’90 TIRurile noastre umpleau strazile Europei ducind produsele agricole romanesi la diversi beneficiari. Acum este invers, dupa cum spuneti importam cca 75% din necesarul de produse alimentare. O fateta dezagreabila a acestui comert este ca desi concurenta ar trebui sa se manifeste cu putere, nu se intimpla asa ceva, preturile in supermarketurile noastre fiind mai mari decit cele din tarile vecine. Dau citeva exemple: carne de miel: Romania 22 lei/kg, Ungaria 19, Ucraina 12, Bulgaria 15, Serbia 16.4; cozonac: (ordinea tarilor mentinuta) 7, 2.5, 5, 5, 5; oua: 0.5, 0.25, 0.5, 0.2, 0.28; vin: 12, 10, 5, 5, 7. Se spune ca, datorita coruptiei, la noi lantul de intermediari este de 3 ori mai mare decit la altii. Ciudat ca niste corupti nenorociti reusesc sa dea peste cap sacrosanta lege a concurentei, si aceasta intr-un domeniu care este la indemina tuturor.

2. Aceasta situatie este si in celelalte domenii ale economiei. Au fost importate produse obisnuite si de lux. Nu mai suntem in stare sa facem camioane, tractoare, autobuze, vagoane, locomotive, avioane, centrale nucleare, masini unelte, autostrazi etc, adica aproape nimic. Balanta comerciala a Romaniei a fost mereu deficitara cu mld de euro. Toate acestea ca sa se imbogateasca niste importatori nemernici si sa cheltuiasca banii niste nenorociti care s-au nascut, cred ei, cu tita bugetului in gura.

Pribeagul 03-04-2010 - 14:57

De unde vin banii acestor nenorociti care cheltuiesc peste masura? Daca vom analiza acesta problema vom constata ca averea imbogatitilor de azi s-a facut prin ceea ce putem numi jaful tarii. De la metoda grosierea – devalizarea bancilor, industria un morman de fiare vechi, cu tot cu sistemul de irigatii, asa ca luati tot ce altii au construit! – s-a trecut la metode fine – totul, binenteles, bazat pe eficienta, pe rentabilitate, pe merit – de jefuire a bugetului tarii, sursa inepuizabila, si anume: proiecte, studii, studii de fezabilitate, consulatii, consultanta si consiliere, proiecte de consultanta, avocati, asistenta, reclama, multa reclama, promovare, publicitate, contracte de publicitate (la ziare, la reviste, la radio, la TV, la firme de publicitate, achizitii directe de publicitate, publicitate guvernamentala), actiuni de combatere a discriminarii, schimburi de experienta, festivaluri, si salarii nesimtite, si sporuri… multe si cele mai ciudate sporuri.

Se spune ca pentru studii de fezabilitate in domeniul rutier s-a platit o suma echivalenta ce aceea necesara constructiei unei autostrazi Constanta-Arad.

Pe linga acestea, s-a constatat ca este nevoie de inmultirea bugetarilor… de s-a ajuns sa avem mai multii securisti ca-n timpul lui Ceausescu; ei sunt foarte, foarte utili, dublati de o armata de fel de fel de jurnalisti si… bodiguarzi.
In rindul jurnalistilor se remarca in mod cu totul deosebit vedetele. Nu te poti juca cu vedetele, vedete de tip Gheorghe iau… pe merit, numai pe merit zeci de mii de euro/luna. Ca le platim tot noi este o poveste care n-a fost inca spusa. Este o poveste pe care n-o baga in seama baietii destepti, si pe care amaritii n-o stiu.

Pribeagul 03-04-2010 - 15:00

O alta sursa a jafului sunt “drumurile noastre toate” care se tot strica, care tot trebuie reparate de tipi eficienti de genul… Casuneanu. Acest tip, Casuneanu, este atit de eficient in repararea drumurilor si a cistigat atit de mult ca si-a permis sa-i ofere fiului sau, si el o persoana deosebit de merituoasa, probabil lucreaza si el ca fiul lui Prigoana de la virsta de 12 ani, una dinte cele mai scumpe masini existente in lume, masina de 1.5 milioane euro.

Mai sunt si asa numitele licitatii, metoda prin care, de exemplu, o banala priza electrica platita din buget ajunge sa coste statul 10 mii de euro.

Nu putem sa nu-i pomenim si pe cei cu salarii de 1 mil de euro/an, din domeniul comercializarii energiei, se pare. Precis sunt fostii eroi ai muncii socialiste, constructori ai hidrocentralelo r, termocentralelo r, centralei nucleare, si a sistemului romanesc de gaze naturale.

Pentru ca toate acestea sa fie posibile, sa poarte un nume, vorba poetului, nu a fost deajuns ce a construit poporul in timpul socialismului, dar s-a considerat necesar a se apela si la imprumuturi externe, care au ajuns la cca 80 mld euro, suma cu totul neidestulatoare , ca vorba aia: e lung drumul pina la… insolventa, pina la distrugerea statului.

Toate acestea se intimpla int-o tara in care cca 80% din cei care muncesc au venituri de cca 200-300 euro/luna, si din aceste venituri sug ceilalti, tagma jefuitorilor.

Pribeagul 03-04-2010 - 15:01

3. Puterea de cumparare depinde si de cistig. Cistigul majoritatii romanilor este de 200-300 de euro/luna, si aceasta de zeci de ani. Cu aceste cistiguri romanul nu are cum intra in concurenta cu cetateanul occidental, care cu puterea lui de cumparare va distorsiona, in Romania, actiunea oricarei legi economice. La un moment (acum cca 10 ani) dat m-am gindit ca este imposibil sa intram in zona euro cu asemenea cistiguri. Acum am pierdut orice speranta ca cineva va actiona ca sa creeze posibilitatea unor cistiguri rezonabile; UE ne va primi asa, iar noi vom intra.

Nu ma refer la ce a fost inainte de ’45, dar de atunci si pina astazi traim intr-o minciuna continua. De unele ne-am dat seama in timpul dictaturii de dezvoltare, de altele dupa ’89, altele ni se devoaleaza acum.

Romanii vor gasi modalitatile de a scapa de minciunile care-i invaluie, vor gasi modalitati de a trai demn intr-o tara cu o cultura si civilizatie multimilenara.

Pribeagul 03-04-2010 - 15:30

La Pasti

Astazi in sufragerie,
Dormitau pe o farfurie,
Necajite si minjite,
Zece oua inrosite.

Un ou alb, abia ouat,
Cu mirare, le-a-ntrebat:
Ce va este, fratioare,
Ce va doare?
Nu va ninge, nu va ploua,
Stati gatite-n haina noua,
Parca, Dumnezeu ma ierte,
N-ati fi oua.

…Sintem fierte!
Zise-un ou rotund si fraise
Linga pasca de orez.
Si schimbindu-si brusc alura,
Toate-au inceput cu gura:
-Pin la urma tot nu scap!
-Ne gateste de parada.
-Neciocneste cap in cap
Si ne zvirle coaja-n strada..
-Ce rusine!
-Ce dezastru!
-Preferam sa fiu omlet!
-Eu, de m-ar fi dat la closca,
As fi scos un pui albastru..
-Si eu, unul violet.
-Eu, mai bine ar fi sa tac:
Asa galben cum sint, ca-mi vine
Sa-mi inchipui ca pe mine
M-a ouat un cozonac!

Pribeagul 03-04-2010 - 15:49

[quote name=”ValVerde „]dar e risipa banilor privati.[/quote]

Tare mi-e teama ca nu-i asa. Ma gindesc la faptul ca acum citiva ani, inainte de criza, cind datoria publica era nesemnificativa, dar an de an deficitele comerciale cresteau (bani privati), agentiile de rating au inceput sa se uite chioris la noi, sa ne depunctze, adica sa ne faca toate dragalaseniile obisnuite in asemenea cazuri. Au cazut si ele in prapastie si ne-au mai lasat in pace, ma intreb ce ne vor face, in situatia actuala sau mai grea, cind isi vor reveni si vor fi din nou batoase.

ValVerde 04-04-2010 - 03:40

[quote name=”Pribeagul”]Tare mi-e teama ca nu-i asa. [/quote]
Pe ce te bazezi???

Cind deficitul comercial se inrautateste, chiar daca sint bani privati, tara cade in „ratings” pentru ca se diminueaza posibilitatea tarii de a acumula valoare. (Nu poti importa la nesfirsit, fara a compensa prin productie proprie)

„Ratings” exprima capacitatea unei entitati (persoana, companie, tara) de a se imprumuta si de a fi capabila de a plati imprumutul.
Cum se leaga „ratings” de preturile caselor/apartamentelor de la care a pornit discutia???

Ceea ce cu adevarat nu inteleg e cum se explica faptul ca (daca preturile pe care le enumeri intr-un mesaj anterior sint adevarate, si nu am motive sa cred ca nu sint) Romania nu produce acele produse alimentare care costa la noi aproape dublu decit costa in tarile vecine. Pur si simplu nu inteleg. Preturile ridicate ar trebui sa fie initiativa producerii in tara.
Ai vreo idee?

E oare faptul ca in tara noastra ideea de imbogatire rapida, (Caritas) eventual fara munca e inca prioritara??? Ar fi tragic sa fie asa.

Trofin Gheorghe 18-08-2010 - 13:34

Sunt somerii fara indemnizatie scutiti de plata taxei de timbru?Mai exista facilitatea sa aiba avocat din oficiu,fara plata?

Iacov 18-08-2010 - 15:33

––––––––––––––
Ceea ce cu adevarat nu inteleg e cum se explica faptul ca (daca preturile pe care le enumeri intr-un mesaj anterior sint adevarate, si nu am motive sa cred ca nu sint) Romania nu produce acele produse alimentare care costa la noi aproape dublu decit costa in tarile vecine. Pur si simplu nu inteleg. Preturile ridicate ar trebui sa fie initiativa producerii in tara.
Ai vreo idee?
––––––––––––––

Ce nu pricepi bai cap patrat ? Nu au distrus Petre Roman si ceilalti care l-au urmat CAP-urile, IAS-urile, fabricile de utilaje agricole, de conserve, combinatele chimice, etc ? Cu ce sa produca romanii marfuri ieftine, cu mainile goale ? Nu ati vrut voi sa ne determinati sa plecam din tara, sau chiar sa ne exterminati, ca sa ne luati locul pe acest teritoriu ?

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult