Acasa InternationalExterne Smolensk: Ministrul de interne polonez acuză Rusia

Smolensk: Ministrul de interne polonez acuză Rusia

scris de M.A.
2 afisari

Dispecerii de pe aeroportul militar Severnâi de lângă Smolensk ar fi trebuit să interzică echipajului aeronavei Tu-154M a preşedintelui Lech Kaczynski să intre în manevra de aterizare şi să anunţe piloţii că nu pot ateriza sub nicio formă, a declarat miercuri seara într-o intervenţie în direct la postul de televiziune polonez TVN24 ministrul de interne al Poloniei, Jerzy Miller.

Jerzy Miller

Smolensk: Ministrul de interne polonez acuză Rusia (Foto: gover.pl)

El a promis, de asemenea, să dea publicităţii toate materialele descifrate ale convorbirilor între persoanele aflate în cockpit în dimineaţa fatidică de 10 aprilie 2010, inclusiv până la prăbuşirea şi zdrobirea aeronavei de sol, transmite Agerpres.

În concluzie, scrie ITAR-TASS, Miller a acuzat partea rusă de catastrofa aeriană şi implicit de moartea preşedintelui Lech Kaczynski, precum şi a delegaţiei oficiale de 85 de oameni care îl însoţea. În total, în accident au pierit 96 de persoane.

Această declaraţie, la fel ca alte comentarii negative ale oficialilor polonezi în reacţie la publicarea în ajun a raportului final al Comitetului interstatal pentru aviaţie de la Moscova (MAK) privind cauzele catastrofei aviatice de la 10 aprilie anul trecut ameninţă cu o nouă deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Polonia, estimează agenţia rusă de presă.

La începutul acestui an, acuzaţii similare au fost formulate şi de către premierul polonez Donald Tusk, aminteşte ITAR-TASS. Chiar în primele zile ale lunii ianuarie, Tusk a spus că accidentul nu s-ar fi produs dacă nu ar fi fost luată decizia de aterizare. Potrivit acestuia, dacă turnul de control de pe aeroportul militar Severnâi nu ar fi permis aterizarea, prăbuşirea Tu-154M ar fi putut fi evitată.

Polonia consideră că raportul privind accidentul aviatic de lângă Smolensk, redactat de MAK, păcătuieşte prin lipsă de obiectivitate, pentru că responsabilitatea pentru accident cade deopotrivă şi pe controlorii de la turnul de control rusesc, notează agenţia de presă citată.

Varşovia desfăşoară propria anchetă a accidentului, iar concluziile acesteia vor şi mai dure faţă de partea poloneză decât cele ale MAK, a subliniat miercuri seara Jerzy Miller, sugerând că aceasta nu absolvă total de vină partea rusă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS