Acasa InternationalExterne Şocant: Oficialii niponi ştiau de probleme centralelor nucleare

Şocant: Oficialii niponi ştiau de probleme centralelor nucleare

scris de D.P.
1 afisari

În anul 2008, un expert al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) îşi exprimase îngrijorarea în legătură cu faptul că sistemul de administrare a centralelor nucleare în Japonia a fost reevaluat doar de trei ori în ultimii 35 de ani.

AIEA

foto: Agerpres

Toate acestea sunt cuprinse într-o depeşă diplomatică expediată de la Ambasada SUA din Tokio în 2008, dată publicităţii de site-ul WikiLeaks, preluat miercuri de Daily Telegraph.

În decembrie 2008, un expert AIEA, al cărui nume nu este dezvăluit de WikiLeaks, a trimis guvernului de la Tokyo o atenţionare în legătură cu posibilitatea ca reţeaua de centrale nucleare din Japonia să nu reziste la un cutremur mare, conform Agerpres.

În răspuns, autorităţile japoneze au promis să ia măsuri destinate să sporească nivelul de securitate la centrale. Acum ele vor trebui să răspundă dacă aceste măsuri au şi ajutat în realitate.

De asemenea, telegrama publicată de WikiLeaks relevă că guvernul nipon s-a opus aplicării unei decizii judiciare privind închiderea unei centrale nucleare în vestul ţării.

Alte depeşe pe acelaşi subiect se referă la temerile legate de siguranţa în prelucrarea combustibilului nuclear la centralele nucleare din noua generaţie, fiind citat un parlamentar nipon care, în octombrie 2008, într-o discuţie cu diplomaţi americani, a dezvăluit că guvernul Japoniei ascunde informaţii despre defecţiuni produse la centralele nucleare.

Potrivit datelor disponibile, centrala nucleară Fukushima-1, cea mai lovită de cutremurul devastator de vinerea trecută, a fost proiectată să facă faţă unui seism cu magnitudinea de 7 grade, în condiţiile în care dezastrul de la 11 martie a avut o magnitudine de 9 grade.

1 comentariu

Liviu 16-03-2011 - 10:50

Aia de raspund de treaba asta ar trebui sa mearga acum cu roabele si sa toarne beton peste reactoare. Cu masca pe figura, evident !!!

Fukushima trebuia oprita de acum 10 ani ! Japonia nu se simtea bine nici atunci din punct de vedere economic dar se putea face un efort … Treaba este complicata si in ciuda spectacolului mediatic va iesi la iveala putin cate putin din mizeria ascunsa sub pres.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult