Acasa InternationalExterne Sofia şi Bucureşti negociază: Marea Neagră, din nou la Haga?

Sofia şi Bucureşti negociază: Marea Neagră, din nou la Haga?

scris de M. BÂTCĂ
8 afisari

România şi Bulgaria ar putea merge la Curtea de Justiţie de la Haga, pentru rezolvarea diferendului privind platoul continental din Marea Neagră.

Marea Neagra

Marea Neagră, din nou la Haga?

În ultimele trei zile, subiectul delimitării platoului continental a fost amplificat gradual de declaraţiile unor oficiali români şi bulgari, dar şi de presa de pe ambele maluri ale Dunării, care a citat surse diplomatice. Radio România cita joi surse, care susţineau că este vorba despre 350 de kilometri pătraţi prin care urmează să treacă conducta rusească South Stream.

Conducta rusească South Stream ar trebui să treacă prin această zonă, iar, dacă teritoriul va ajunge să aparţină României, Rusia va fi nevoită să negocieze cu Bucureştiul sau va trebui să ocolească cu aproximativ 600 de kilometri, ceea ce, evident, va ridica enorm cheltuielile, informa sursa citată.

Având în vedere că proiectul South Stream îl concurează pe cel susţinut de România, Nabucco, zona este importantă pentru că, dacă ar fi teritoriu românesc, una dintre laturi, cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, va atinge platoul continental al Turciei, iar conducta Nabucco ar putea trece direct din Turcia în România.

Referitor la South Stream, Bogdan Aurescu a declarat că are îndoieli legate de stadiul proiectului: „Nu ştiu să fie proiectul South Stream atât de avansat din punct de vedere al construcţiei sale, inclusiv din punct de vedere al proiecţiei traseelor de conducte, în aşa fel încât să putem spune cu certitudine pe unde trece conducta în Marea Neagră. Din cunoştinţele mele, proiectul nu este într-o astfel de fază de avansare din punct de vedere al realizării sale”.

Bulgaria ar fi început deja negocieri cu compania Exxon Mobil

Într-un interviu acordat Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a încercat să lămurească anumite aspecte ale problemei: „această problemă trebuie soluţionată. Suprafaţa în dispută este de aproximativ 350 km pătraţi. Putem să facem iarăşi o comparaţie cu situaţia Ucrainei, unde suprafaţa în dispută era de 12.200 de km pătraţi, dar, totuşi, reprezintă o miză destul de importantă care trebuie rezolvată. În al treilea rând, există o evoluţie recentă, care a deranjat partea română într-o anumită măsură. Am aflat că anul trecut, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicată o notificare, ca urmare a unei hotărâri a Consiliului de Miniştri bulgar, privind iniţierea procedurilor de concesionare a unui perimetru în Marea Neagră (n.red. – către Exxon Mobil), un perimetru ale cărui limite se suprapun peste un sector din zona aflată în dispută. Ceea ce nu este, să spunem, o conduită compatibilă cu purtarea unor negocieri de delimitare a acelei zone”.

„Vreau să subliniez aici o chestiune care mi se pare foarte importantă: am văzut unele reacţii din partea unor forţe politice bulgare, din partea media bulgare, în care s-a spus că România a avansat pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria. Este eronat. Nu se poate vorbi despre pretenţii teritoriale atunci când ai împreună cu celălalt stat o delimitare maritimă în curs de realizare, cu o suprafaţă în dispută asupra căreia ambele părţi au pretenţii concurente. Există pretenţii şi ale României asupra acelei zone, şi ale Bulgariei. Prin urmare, într-un exerciţiu de delimitare maritimă cum este acesta nu putem vorbi despre pretenţii teritoriale. Vorbim despre o delimitare maritimă în curs, care trebuie însă soluţionată, conform normelor de drept internaţional în vigoare”, mai afirmat Bogdan Aurescu.

Delimitare la Haga, dacă eşuează negocierile

„Dorim să avem această rundă în cel mai scurt timp posibil, pentru a încerca să soluţionăm această delimitare. Simpla aplicare a metodei de delimitare pe care Curtea Internaţională de Justiţie a omologat-o în jurisprudenţa sa de peste 60 de ani ar rezolva această problemă într-o singură rundă de negociere”, a mai spus diplomatul român.

„Dorinţa părţii române este de a soluţiona această chestiune prin negociere pentru că este cea mai simplă metodă de a ajunge la o rezolvare a acestui litigiu. Şi este foarte simplu pentru că avem o metodă de delimitare omologată internaţional. Prin urmare nu este, cred, nicio problemă pentru Parlamentele celor două ţări să accepte o soluţie de delimitare, care respectă o astfel de metodă de care şi România a beneficiat în delimitarea de la Haga cu Ucraina. Dorim să dăm toate şansele posibile – şi eforturile noastre se vor îndrepta în acest sens – pentru a găsi o soluţie prin aceste negocieri”, susţine Bogdan Aurescu.

„În măsura în care aceste negocieri nu duc la un rezultat, va trebui ca, împreună cu partea bulgară – pentru că este nevoie de acordul ambelor părţi în acest sens – să găsim o altă modalitate de soluţionare, inclusiv, dacă este nevoie şi dacă se va aprecia astfel din punct de vedere politic de către cele două ţări, recurgerea la un terţ cum este de exemplu Curtea Internaţională de Justiţie sau un tribunal arbitral, sau Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării de la Hamburg, care are, de asemenea, în competenţă, soluţionarea delimitărilor maritime. Dar, până atunci, cred că cel mai important şi firesc este să dăm şanse negocierilor bilaterale”, a continuat secretarul de stat din MAE.

România nu are pretenţii teritoriale

Ambasadorul României la Sofia, Anton Păcureţu, a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Bulgariei, Dimităr Ţancev, că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria. Întâlnirea a avut loc la invitaţia ministrului adjunct al afacerilor externe al Bulgariei, Dimităr Ţancev. În cadrul întâlnirii, partea bulgară şi-a exprimat nedumerirea faţă de declaraţiile ministrului român Cristian Diaconescu referitor la negocierile de delimitare a zonele din Marea Neagră. Interpretarea că ar fi putut să existe pretenţii teritoriale între cele două ţări este periculoasă şi nu corespunde principiilor apartenenţei noastre la UE, a subliniat Ţancev, citat de Agerpres.

Preşedintele bulgar, optimist: Suntem vecini buni

Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat încrederea că disputa privind frontiera maritimă dintre Bulgaria şi România va fi soluţionată până la 15 aprilie, „într-o manieră rezonabilă, europeană”. Plevneliev a amintit că Bulgaria şi România au semnat documente privind lipsa oricărei dispute teritoriale între cele două ţări, înainte de aderarea lor la Uniunea Europeană în 2007, relatează site-ul Novinite.com, preluat de Mediafax.

România caută, evident, o soluţie rapidă la o problemă care nu este pe masă ca o pretenţie teritorială. Ministrul român de Externe vorbeşte despre o problemă nerezolvată, nu despre o problemă teritorială”, a declarat Plevneliev într-un interviu acordat joi, potrivit cotidianului Sega.

„Probleme de acest fel, care există de 20 de ani, nu sunt pretenţii teritoriale şi nu pot fi rezolvate prin interviuri. Există un format specific, există o comisie interguvernamentală şi cu siguranţă îşi va face treaba”, a continuat preşedintele bulgar. El a lăudat Ministerul bulgar de Externe pentru reacţia sa imediată la această problemă.

„Suntem vecini buni cu România şi acest lucru se va confirma prin acţiunile asupra problemelor de această natură care apar”, a precizat Plevneliev.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult