Acasa InternationalExterne Solidaritate model japonez

Solidaritate model japonez

scris de D.P.
1 afisari

O locuitoare de 70 de ani din oraşul japonez Osaka a donat economiile sale de o viaţă, în valoare de zece milioane de yeni (mai mult de 123.000 de dolari) pentru ajutorarea sinistraţilor în urma puternicului cutremur de vinerea trecută şi a valului seismic ce a urmat, care au devastat nord-estul Japoniei, relatează media locale, monitorizate de Kyodo.


sinistrati japonezi

foto: Agerpres


Femeia s-a dus la primarul oraşului Osaka şi i-a lăsat pe birou un pachet masiv cu bancnote, cerându-i să folosească banii pentru ajutorarea victimelor cutremurului, relatează Agerpres.

Primarul Kunio Hiramatsu a fost mişcat de gestul femeii şi i-a mulţumit pentru aceasta. “Sunt convins că acest gest nobil şi generos va încuraja sute de mii de oameni care se află acum în condiţii dificile în zona de dezastru”, a spus el.

Bilanţul oficial al victimelor dezastrului de vinerea trecută este de peste 3.300 de morţi, cel puţin 2.000 de răniţi şi cel puţin 7.500 de persoane date dispărute, conform poliţiei nipone.

Potrivit postului de televiziune NHK, numărul morţilor ar putea depăşi 11.000 de persoane. Nici până în prezent autorităţile nu au reuşit să stabilească legătura cu mai multe zeci de mii de locuitori din zona de coasta răvăşită de valul seismic de circa 10 metri, care a măturat vinerea trecută nord-estul Japoniei.

În urma cumplitului cutremur cu magnitudinea de 9 grade şi a valurilor ucigaşe ce au urmat, peste 76.000 de locuinţe au avut de suferit, dintre care peste 6.300 au fost complet distruse. Peste 850.000 de case din nord-estul Japoniei nu beneficiază nici în acest moment de curent electric. Circa 446.000 de persoane au fost evacuate din zona calamitată.

Potrivit unor experţi occidentali, pagubele materiale provocate Japoniei de dezastrul fără precedent s-ar ridica la 15 trilioane de yeni (peste 187 miliarde de dolari).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult