Acasa InternationalExterne Somalia, ţara cu cel mai mare risc terorist

Somalia, ţara cu cel mai mare risc terorist

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Somalia este în prezent ţara cu cel mai mare “risc terorist”, devansând Pakistanul, Irakul şi Afganistanul, în timp ce Franţa se încadrează în categoria de risc “mediu”, potrivit noului “Index al riscului terorist”, publicat luni de societatea britanică specializată Maplecroft. Indexul riscului terorist (TRI) este realizat în fiecare an în funcţie de numărul şi intensitatea atentatelor, precum şi de istoria ţării în materie de terorism.

 

Somalia urcat, în decurs de un an, de pe locul patru pe primul în acest clasament, cu 556 de “acte teroriste” din iunie 2009 până în iunie 2010, care au provocat moartea a 1.437 de persoane, a precizat Maplecroft, societate specializată în studierea riscurilor naturale sau umane, notează Mediafax citând publicaţia menţionată.

În această categorie a “riscului extrem”, Somalia este urmată de Pakistan, Irak, Afganistan şi Teritoriile palestiniene. Yemenul se află pe locul al nouălea dintr-o listă de 196 de state, intrând pentru prima dată în categoria “extrem”. Ţara a cunoscut o creştere “foarte semnificativă a numărului actelor teroriste”, cu 109 atentate în perioada analizată. Organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQAP) “generează îngrijorări tot mai mari”, subliniază Maplecroft. Două colete-capcană provenind din Yemen au fost descoperite la sfârşitul lui octombrie în Dubai şi Marea Britanie, la bordul unor avioane care se deplasau spre Statele Unite. Unul dintre ele era programat să explodeze deasupra coastei de est a Statelor Unite.

Grecia este ţara europeană cu cel mai ridicat risc terorist. Încadrată în categoria “risc ridicat”, ea a urcat de pe locul 57 pe 24, cu 180 de atentate într-un an, depăşind astfel Spania (clasată pe locul 27).

Statele Unite se află pe locul 33, în categoria “risc mediu”, în faţa Algeriei (locul 36), Franţei (locul 44) şi Marii Britanii (locul 47).

Franţa rămâne pe acelaşi loc, “majoritatea actelor teroriste fiind atentate fără victime pregătite de organizaţii separatiste în Corsica”. Franţa rămâne totuşi ţinta AQAP, apreciază Maplecroft.

Canada, (locul 67), Germania (70), Maroc (84), Elveţia (114) sau Belgia (117) sunt clasate în categoria risc “scăzut”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult