Acasa InternationalExterne Spania: Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva austerităţii

Spania: Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva austerităţii

scris de A.B.
17 afisari

Zeci de mii de persoane au manifestat în Spania, mai ales la Madrid şi Barcelona, împotriva politicii de austeritate a guvernului, pentru apărarea serviciilor publice de bază şi împotriva costisitoarei salvări a băncilor. 

spania

foto: marmedia.ro

La Madrid, mulţimea a invadat centrul capitalei, fluturând steagurile roşii ale celor două mari sindicate spaniole, UGT şi CCOO, care au făcut apel la această nouă zi de mobilizare în 60 de oraşe sub sloganul „Nu păstra tăcerea, apărăţi drepturile!”. Mulţi dintre manifestanţi purtau tricouri verzi care au devenit uniforma profesorilor mobilizaţi pentru apărarea şcolii publice, sub sloganul „Învăţământul public al tuturor, pentru toţi!”, alţii tricourile galbene ale membrilor personalului justiţiei, cu pancartele lor „Nu reducerilor din justiţie!”. Potrivit RFI, alţii purtau tricourile albe ale „Sănătăţii publice pentru toţi”, pancarte împotriva privatizării distribuţiei apei sau pentru apărarea televiziunii publice. Să nu uităm „Nu salvării!”, adică planului de ajutor european pentru bănci, care ar putea atinge o sută de miliarde de euro. „Salvarea băncilor = furt de la cetăţeni”, era scris pe o pancartă. „Nu cred că planul de salvare va aduce beneficii cetăţenilor. Va fi mai mult şomaj, mai multă instabilitate, mai multă sărăcie”, spunea o profesoară în vârstă de 37 de ani, denunţând de asemenea economiile privind educaţia şi creşterea taxelor universitare. Pentru a reduce deficitul public în Spania, guvernul conservator a implementat o severă politică de austeritate şi prevede în acest an economii de 27,3 miliarde de euro pentru statul central. Sectoarele educaţiei şi sănătăţii, controlate în Spania de către regiunile autonome, sunt de asemenea vizate, guvernul prevăzând economii de zece miliarde de euro pe an în aceste domenii.

1 comentariu

Tache 21-06-2012 - 09:42

Bancherii sa inceteze cu prostiile astea, spaniolii nu sunt romani. Daca vor bani sa mai stranga surubul la romani, ca merge, romanii rezista. Sa-i ceara lui Basescu, ca este darnic si da tot.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult