Acasa InternationalExterne Starea de urgență în Turcia a fost prelungită

Starea de urgență în Turcia a fost prelungită

scris de Șt. C
6 afisari

Parlamentul turc a votat marți pentru prelungirea cu trei luni a stării de urgență decretate după lovitura de stat eșuată din luna iulie, fiind avizată astfel solicitarea Consiliului de Securitate turc, ce reunește guvernul și forțele armate, transmite agenția Anadolu, citată de EFE.

turcia-erdoganStarea de urgență care este acum în vigoare urma să expire pe 19 octombrie. Votul de parlament a urmat unei dezbateri scurte și nu a pus probleme, având în vedere majoritatea confortabilă a partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), formațiunea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta din urmă a declarat că s-ar putea impune prelungirea stării de urgență pentru un an întreg, astfel încât să se poată desfășura acțiunile împotriva rețelei clericului musulman Fethullah Gulen, care trăiește autoexilat în SUA și este considerat de autoritățile de la Ankara artizanul puciului eșuat.

Partidul social-democrat CHP, cel mai mare din opoziție, precum și cel prokurd, HDP, se opun deschis stării de urgență, estimând că această măsură este un fel de cec în alb dat guvernului pentru a se ‘răzbuna’ împotriva adversarilor săi prin măsuri la limita legalității.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult