Acasa InternationalExterne Stat caut ţară. Unde se mută Kiribati

Stat caut ţară. Unde se mută Kiribati

scris de C.P.
1 afisari

Statul insular Kiribati, care se află în bazinul Pacificului şi care cuprinde insule foarte joase, se află în negocieri pentru a achiziţiona terenuri în Fiji pentru a-şi putea strămuta populaţia ameninţată de creşterea nivelului mării.

Stat caut ţară. Unde se mută Kiribati

Preşedintele statului Kiribati, Anote Tong, a anunţat că poartă discuţii cu guvernul militar din Fiji pentru a achiziţiona până la 5.000 de acri de teren în vederea strămutării conaţionalilor săi. Aceasta ar putea fi cea mai vastă migraţie provocată de schimbări climatice din istoria modernă. Unii dintre cei 32 de atoli de coral ai acestui stat – insuliţe care abia se ridică deasupra nivelului mării şi care sunt răspândite de-a lungul ecuatorului pe o întindere de apă de 1.350.000 de mile pătrate – au început deja să dispară sub valuri.

Cea mai mare parte dintre cei 113.000 de locuitori s-a adunat la Tarawa, centrul administrativ al statului – un mic lanţ de insule dispuse în formă de potcoavă în jurul unei lagune. „Aceasta este ultima soluţie, nu avem altă cale”, a spus dl. Tong. „Poporul nostru va fi nevoit să se mute, pentru că valurile au ajuns la casele şi satele noastre”.

Dl.Tong a declarat că planul ar fi să plece întâi un grup de muncitori calificaţi, care s-ar integra mai uşor în rândul populaţiei din Fiji şi care ar aduce o contribuţie pozitivă la economia acelei ţări. „Nu dorim ca 100.000 de oameni din Kiribati să vină în acelaşi timp în Fiji„, a afirmat preşedintele pe canalul de televiziune public Fiji One. „Oamenii trebuie să-şi găsească de lucru, să vină nu ca refugiaţi, ci ca imigranţi care au de oferit talentele lor, oameni care îşi vor găsi un loc în comunitate, oameni care să nu fie priviţi ca cetăţeni de rangul al doilea. Avem nevoie de un pachet de finanţare de urgenţă din partea comunităţii internaţionale pentru a realiza acest plan ambiţios şi pentru a rezolva problemele unor state precum Kiribati„, scrie The Telegraph.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult