Acasa InternationalExterne Statele baltice îşi închid frontierele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia

Statele baltice îşi închid frontierele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia

scris de Misu Andrei
71 Afisari

Cele trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi-au închis graniţele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, potrivit unei declaraţii a guvernului eston, emisă miercuri şi citată de dpa.

În conformitate cu liniile directoare ale Comisiei Europene, nimeni nu are voie să treacă graniţa în Estonia cu o maşină cu numere de înmatriculare ruseşti începând de miercuri, ora locală 10:00 (08.00 GMT), potrivit Ministerului de Interne de la Tallin, scrie Agerpres.

Estonia, Letonia şi Lituania aplică toate aceleaşi reguli pe fondul unei precauţii sporite provocate de invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Maşinile cu plăcuţe de înmatriculare ruseşti trebuie să întoarcă la frontierele externe ale celor trei ţări, toate făcând parte din Uniunea Europeană şi NATO. În caz contrar, vehiculele ar putea fi confiscate.

Excepţiile se aplică, de exemplu, în cazul traficului de tranzit între Rusia şi exclava Kaliningrad şi pentru maşinile utilizate de către misiunile diplomatice şi consulare.

Vehiculele cu numere de înmatriculare ruseşti pot părăsi statele baltice, trecând frontiera externă a UE, cu condiţia să fie utilizate doar ca mijloace de transport.

Demersul ţărilor baltice intervine după o clarificare a Comisiei din 8 septembrie cu privire la punerea în aplicare a sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Comisia a precizat că vehiculele înmatriculate în Rusia nu mai pot intra pe teritoriul UE fie în scopuri private sau comerciale.

„Nu putem permite ca cetăţenii unui stat agresor să se bucure de beneficiile libertăţii şi democraţiei în timp ce Rusia îşi continuă genocidul în Ucraina”, a declarat ministrul eston de externe, Margus Tsahkna.

El a spus că interdicţia obligatorie de intrare a fost un lucru corect şi restricţiile au un impact mai mare atunci când sunt puse în aplicare împreună.

Statele baltice şi Polonia au încetat deja să mai permită intrarea multor persoane dinspre Rusia în urmă cu aproape un an, ca răspuns la război.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult