Acasa InternationalExterne Statul federal american a intrat în șomaj tehnic. Care sunt consecințele

Statul federal american a intrat în șomaj tehnic. Care sunt consecințele

scris de Z.V.
3 afisari

Statul federal american a intrat ȋn dimineața de marți, 1 octombrie, în șomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani.

casa-alba

Consecințele intrǎrii statului federal american ȋn șomaj tehnic

În pofida negocierilor intense și a pasării responsabilității între Senat, dominat de majoritatea democrată, și Camera Reprezentanților, majoritar republicană, nu a putut fi adoptat la timp niciun proiect de lege de finanțe pentru exercițiul bugetar 2014, care a început marți la ora locală 00.00 (04.00 GMT). Astfel, Casa Albă a dispus cu puțin timp înainte de miezul nopții ca agențiile federale să declanșeze oprirea parțială a activităților lor, măsură pentru care erau pregătite.

Barack Obama a încercat o ultimă intervenție luni, atrăgând atenția că o paralizie a statului federal ar avea „consecințe economice extrem de reale pentru oameni în viața de zi cu zi și pe mai departe”. „Au făcut-o cu adevărat”, a scris Obama într-o postare pe Twitter la puțin timp după miezul nopții. Conform Agerpres, președintele a promulgat ȋn seara de luni, 30 septembrie, o lege care le garantează militarilor că vor fi plătiți la timp indiferent ce s-ar întâmpla.

Eșecul Congresului marchează punctul culminant după 33 de luni de dispută continuă asupra bugetului între democrați și republicani, care au preluat controlul în Camera Reprezentanților în ianuarie 2011 după alegerea a zeci de membri ai Tea Party.  De la Departamentul Apărării la Agenția de protecție a mediului, toate serviciile federale sunt obligate să-și reducă imediat efectivele la minimul vital, în unele cazuri la doar 5% din personal. Securitatea națională și serviciile esențiale sunt exceptate.

Cu toate acestea, aproximativ,800.000 de funcționari din posturi considerate ne-vitale, dintr-un total de peste două milioane, vor avea la dispoziție marți dimineață patru ore să se prezinte la birouri, să-și pună la punct lucrurile, să anuleze reuniunile și apoi să se întoarcă acasă, până la momentul în care Congresul se va pune de acord pentru a aloca credite privind finanțarea agențiilor federale. Un impact foarte vizibil va fi observat în sectorul turismului. Toate parcurile naturale ale țării, administrate de National Park Service, printre care și parcurile imense Yosemite și Grand Canyon, și muzeele Smithsonian din Washington nu-și vor deschide ușile pentru public.

Încetarea operațiunilor guvernamentale a declanșat o furtună politică, fiecare tabără acuzând-o pe cealaltă de intransigență. Însă unii recunosc că opinia publică va arunca vina pe republicani. Aceștia „vor fi percepuți ca cei care au blocat și provocat încetarea activităților statului federal„, a declarat luni seară senatorul John McCain,

Motivul blocajului îl constituie ‘Obamacare’, numele reformei sistemului de sănătate a lui Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar să revină, într-un mod sau altul, asupra acestei legi emblematice a primului mandat al lui Barack Obama, votată în 2010. Începând de marți, milioane de americani fără asigurare medicală se vor putea înscrie pe un site guvernamental pentru a cere să beneficieze de o asigurare subvenționată începând cu 1 ianuarie 2014. Orice american ar urma să fie asigurat începând cu această dată, sub amenințarea unei penalități fiscale de o valoare la început simbolică (95 de dolari în 2014).

Această obligație, validată de către Curtea Supremă în 2012, este asimilată unui abuz de putere din partea statului federal de către republicani, care au votat de zeci de ori pentru abrogarea ei, întotdeauna fără succes. Republicanii au susținut că legea nu este pregătită, guvernul recunoscând că sistemele informatice nu vor fi operaționale din prima zi.

4 comentarii

IngerAlbastru 01-10-2013 - 10:02

Ar trebui schimbat toata tactica de balantare al bugetului care reapare la 3-4 ani de fiecare data este un nou presedinte si ceva nu le convine republicanilor. Nu sint necesare nici aceste partide care doar pun banii in locuri sigure inafara statelor si sa nu fie treaba nimanui iar ei sar in sus ca arsi daca nu le convine politica din casa alba. Se considera proprietari al Statelor si asta nu este bine.
Suprematia republicana nu este acceptat de toti cetatenii americani, ar trebui oprit asemena conceptii sa circule in libertate pe net, mesaje telefonice si altele.
Pe vremuri cand doar prin viu grai circula stirea, republicanii erau bine veniti prin ce povesteau prin biserici, azi desi vor tare si cu forta sa se impuna cu orice pret, nu sint preferati, desi pot opri banii sa circule ca o gluma practica, avand putere religioasa de controlat orbii. Cand lumea era mult mai analfabet, le era mai usor si cu negocierile, practica un joc vechi si murdar. Precum Clint Eastwood, azi-maine vor discuta si ei cu un scaun gol.

zweistein 01-10-2013 - 14:08

Sa stii ca am vorbit cu toti ingerii de toate culorile, inclusiv cu Ingerul Transparent, Ingerul Curcubeu, si Ingerul Patratele, si toti au zis ca nu erai asa de guraliv pana sa fugi din Rai.

Dar, au zis ca aceasta este normal, e ca si concediul la oameni, pana la urma iti pui penele in ordine si te intorci la zburarile ingeresti de zi cu zi, ca tot ingerul.

Da cica sa tin un ochi pe tine, nu cumva sa inceapa sa-ti pâlpâie cerculetul, caci in acest caz incep sa-ti miroasa penele de pe picioare, si sa te dau iute cu praf de drac pe crestetul capului, nu mult ci numai cat prinzi intre degete sa pui sare in supa.

DAR TOT RAUL E SPRE BINE. Noi, tot forumul stim ca ai venit ca sa ne aperi de cometa. Fie ca sa ai pana tare si aripa puternica, si sa ne izbavesti de intamplarea rea si nenorocul cosmic!

BULA 02-10-2013 - 10:40
pathfinder 02-10-2013 - 10:46

Ivane, da’ Putin al vostru nu e om adevarat?!?
De ce va trebuie altul?!?

Vezi ca daca prinde FSB-ul ala al tau discutia esti terminat…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult