Acasa InternationalExterne Stoltenberg: NATO îşi va întări prezenţa în jurul Suediei şi în Marea Baltică, dacă Stockholm solicită aderarea

Stoltenberg: NATO îşi va întări prezenţa în jurul Suediei şi în Marea Baltică, dacă Stockholm solicită aderarea

scris de Misu Andrei
53 Afisari

NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

FOTO: Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

„Sunt convins că vom găsi soluţii pentru securitatea de care va avea nevoie Suedia în perioada de tranziţie”, a spus Stoltenberg. „Din momentul potenţial în care Suedia va cere aderarea şi NATO va spune că doreşte ca Suedia să i se alăture, NATO va avea obligaţia fermă de a putea garanta securitatea Suediei”, a declarat el.

Acest lucru va include şi o prezenţă sporită în jurul Suediei şi în Marea Baltică, a precizat Stoltenberg.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Suedia, la fel ca vecina sa Finlanda, sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’, iar după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei Stockholm şi Helsinki se apropie de o candidatură, posibil comună, pentru a se apăra mai bine de vecinul lor rus.

O unanimitate se conturează pentru a primi Finlanda şi Suedia în rândurile NATO, potrivit alianţei militare, însă procesul de ratificare implică undă verde din partea parlamentelor tuturor celor 30 de ţări membre şi ar putea dura circa un an.

Doar membrii NATO beneficiază oficial de protecţie în baza articolului 5, umbrela de securitate a alianţei militare lansată de SUA la începutul războiului rece cu Uniunea Sovietică, mai scrie Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a anunţat că va desfăşura arme hipersonice şi nucleare în exclava sa Kaliningrad – aflată între Polonia şi Lituania – dacă Finlanda şi Suedia decid să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS