Acasa InternationalExterne STRATFOR: Putin s-ar putea afla in spatele atentatelor de la Moscova

STRATFOR: Putin s-ar putea afla in spatele atentatelor de la Moscova

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Subliniind ca situatia din Rusia este tensionata politic, economic si social, in contextul unor „lupte intre clanurile de la Kremlin”, al unei contractii economice importante din cauza crizei globale, al somajului si inflatiei, agentia STRATFOR citeaza surse potrivit carora „exista doua grupari care ar beneficia, in afara de musulmanii rusi”, de atacurile de la metroul din Moscova, transmite Mediafax.O prima ipoteza ar fi ca atacurile ar putea fi orchestrate de „orice grupare care doreste sa il umileasca pe premierul Vladimir Putin”, agentia citand „opozitia, comunistii sau grupul adjunctului sefului de personal din cadrul Kremlinului, Vladislav Surkov, un apropiat al presedintelui Dmitri Medvedev„, admitand, totusi ca aceasta este o „ipoteza extinsa”. Recentele proteste antiguvernamentale au accentuat tensiunile la Moscova, aducand avantaje pentru partidele de opozitie si comunisti, subliniaza STRATFOR.„Aceste grupari sunt foarte interesate sa dovedeasca faptul ca Vladimir Putin si Guvernul rus nu asigura siguranta populatiei ruse si tolereaza atacurile teroriste”, afirma STRATFOR. Potrivit unor surse de la Moscova, acestea ar putea avea legatura cu amplificarea unor tensiuni intre Surkov, care l-ar putea determina pe Medvedev sa candideze, peste doi ani, la urmatoarele alegeri, si Putin.


 

O alta posibilitate, in pofida faptului ca agentia o considera „indepartata”, este ca „Putin sau persoane din domeniul securitatii ruse sa se afle in spatele atacurilor”, care s-ar folosi de aceasta scuza, avand in vedere ipoteza lansata a islamistilor, pentru a-i „zdrobi” pe musulmanii din Caucaz, o data cu apropierea Jocurilor Olimpice din 2014, de la Soci. „O asemenea miscare ar indeparta, de asemenea, atentia de la Guvenul Putin, criticat in prezent pentru gestionarea crizei economice”, mai afirma agentia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult