Acasa InternationalExterne SUA și Libia au distrus armele chimice ale lui Gaddafi

SUA și Libia au distrus armele chimice ale lui Gaddafi

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

În timp ce efortul internațional de a distruge armele chimice ale regimului sirian se amână, un alt arsenal a fost eliminat în secret de SUA și de guvernul Libiei, cel al lui Gaddafi.

SUA și Libia au distrus armele chimice ale lui Gaddafi (foto: m24digital.com)

Cotidianul The New York Times a anunțat cǎ SUA și Libia au distrus în ultimele trei luni ultimele rămășițe ale armamentului letal chimic al regimului lui Gaddafi. Echipamentul folosit de cele două țări pentru a elimina arsenalul a fost un cuptor transportabil de înaltă tehnologie. S-ar fi distrus sute de bombe de artilerie echipate cu gaz muștar, circa două tone în total.

Armata SUA avertizase despre pericolul ca această cantitate de armament să cadă în mâinile teroriștilor. „Este culminarea unuia din cele mai mare eforturi internaționale pentru eliminarea armelor de distrugere în masă ale Libiei, garantându-se astfel că nu vor cădea niciodată în mâinile grupurilor teroriste”, a declarat Andrew C. Weber, asistent al secretarului apărării, responsabil cu arme nucleare, chimice și biologice.

Din noiembrie anul trecut, agenți libieni au fost antrenați în tabere germane pentru a putea realiza misiunea de eliminare a arsenalului chimic, care s-a desfășurat într-o zonă deșertică a Libiei, la 400 de kilometri sud-est de capitala Tripoli. Este vorba de o locație unde, potrivit ziarului The New York Times, grupuri islamiste apropiate de Al-Qaida începeau să capete forță și să câștige influența în rândul populației.

Această operațiune de distrugere a armamentului chimic a însemnat o rază de lumină, într-o țară unde răpirile și asasinatele practicate de poliție și militari riscă să devină un lucru obișnuit. „Este un mare progres”, a comentat Paul F. Walker, un expert în controlul armelor al grupării ecologiste Green Cross International, care a sprijinit eliminarea arsenalului chimic al Rusiei și SUA în anii ’90. „Deși arsenalul Libiei este relativ mic, distrugerea sa a fost destul de dificilă, din cauza condițiilor meteorologice și geografice și pericolului pe care îl presupune această situație într-o zonă de conflicte tribale”, a comentat acest expert.

Eliminarea arsenalului lui Gaddafi pune capăt unui capitol pe care colonelul l-a început în 2004. În acel moment, regimul lui Gaddafi a declarat că deține 24,7 tone metrice de gaz muștar (folosit deja în Primul Război Mondial). În 2011, spionii occidentali au supravegheat distrugerea acestui arsenal, operațiune care a avut loc într-un loc secret în deșertul libian pentru a nu cădea în mâinile grupurilor teroriste. Ultimele două tone de armament libian distruse au fost o cantitate infimă din cele aproximativ 1.300 de tone de arme chimice declarate de regimul sirian.

Experții au văzut însă în transportul și modul de distrugere a acestor arme în Libia un exemplu de urmat și pentru distrugerea arsenalului lui Bashar al-Assad, care a fost amânată mai mult decât era prevăzut. Conform Agerpres, duminicǎ, 2 februarie, Casa Albă a dat asigurări că arsenalul sirian va fi distrus, în pofida tergiversării procesului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult