Acasa InternationalExterne SUA – Alegeri parțiale: Republicanii preiau controlul Senatului

SUA – Alegeri parțiale: Republicanii preiau controlul Senatului

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Republicanii au obţinut marți, 4 noiembrie, majoritatea în Senatul american, în alegerile de la jumătatea mandatului, realizând și câteva premiere.

SUA – Alegeri parțiale: Republicanii preiau controlul Senatului (foto:presstv.ir)

SUA – Alegeri parțiale: Republicanii preiau controlul Senatului (foto:presstv.ir)

La aceste alegeri parțiale, care au consemnat o victorie a republicaniilor, reducând câmpul de acţiune al preşedintelui Barack Obama în ultimii doi ani la Casa Albă, s-au produs mai multe rezultate neașteptate. Astfel, în sud a fost ales primul senator de culoare de la Războiul de Secesiune, în New York a fost aleasă cea mai tânără membră din istoria Congresului, în timp ce un nou Bush a fost ales în Texas.

Alegătorii din South Carolina (sud-est) au trimis marţi în Senat primul afroamerican care a fost ales în Sudul Statelor Unite după Războiul de Secesiune, la sfârşitul anilor 1870, potrivit proiecţiilor televiziunilor americane. Tim Scott, un republican în vârstă de 49 de ani, a obţinut această victorie istorică în acest stat din Sud, în care a început Războiul de Secesiune în 1861. Scott era senator din ianuarie 2013, când l-a înlocuit pe predecesorul său care a demisionat. Însă nu era validat la urne. Scott provine dintr-un mediu defavorizat, el reuşind în afaceri şi politică. Este un vechi apărător al tezelor conservatoare, iar victoria sa urmează să permită Partidului Republican să-şi lărgească baza electorală.

O republicană în vârstă de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit cea mai tânără femeie aleasă în Congresul Statelor Unite, în care va reprezenta statul New York.  Elise Stefanik a lucrat la Casa Albă în perioada fostului preşedinte George W. Bush (2001-2009). Ea l-a învins pe candidatul democrat, un producător de film, în alegerile de jumătate de mandat în urma cărora republicanii îşi păstrează majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi preiau controlul în Senat. Tânăra va reprezenta o circumscripţie din nordul statului New York în Camera Reprezentanţilor. Recordul anterior era deţinut de către fosta reprezentantă democrată Elizabeth Holtzman, aleasă în Cameră în 1972, la vârsta de 31 de ani, cel puţin 100 de femei urmând să facă parte din noul Congres (un nou record).

George P. Bush, strănepotul şi nepotul celor doi preşedinţi americani cu acelaşi nume, a fost ales marţi în Texas (sud) în postul de „land commissioner”, o funcţie puţin cunoscută dar puternică. Provocând o înfrângere usturătoare democraţilor, tabăra republicană deţine de-acum cel puţin 51 dintre cele 100 de mandate în Senat şi păstrează controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Republicanii şi-au construit victoria obţinând cele şase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului, dominat de către democraţi din 2006.

Victoria lor a fost decisă în Colorado (vest), Arkansas (sud) şi South Dakota (nord), state în care candidaţii republicani au învins senatori democraţi în exerciţiu. Conform mediafax, republicanii ar putea să-şi consolideze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, în care deţin majoritatea începând din 2010, cu 233 din cele 435 de mandate. În total, 36 din cele 100 de mandate de senatori şi toate mandatele din Cameră sunt înnoite în aceste alegeri de jumătate de mandat, în care preşedintele Obama a plătit preţul unei nepopularităţi tot mai mari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult