Acasa InternationalExterne SUA ar putea retrage toţi militarii din Afganistan în 2014

SUA ar putea retrage toţi militarii din Afganistan în 2014

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Consilierul adjunct pentru securitate internă a lui Obama, Ben Rhodes, a anunţat că preşedintele SUA analizează posibilitatea de a nu mai lăsa niciun soldat american în Afganistan după 2014.

SUA ar putea retrage toţi militarii din Afganistan în 2014 (foto:guardian.co.uk)

Ben Rhodes a declarat marţi, 8 ianuarie, în timp ce preşedintele afgan se afla în vizită în SUA că scenariul potrivit căruia toţi militarii americani vor pleca în 2014 „ar putea fi o ipoteză pe care o analizăm”, menţionând că „nu excludem nicio ipoteză”. În cadrul vizitei preşedintelui afgan Hamid Karzai, au fost evocate mai multe proiecte în presă, inclusiv cel al „opţiunii zero” militari în Afganistan după 2014, Barack Obama având ca obiectiv ca noua armată afgană să aibă capacitatea şi mijloacele de a se apăra singură şi de a se asigura că Al-Qaida nu revine în ţară.

NATO numără în prezent 100.000 de militari în Afganistan, dintre care două treimi sunt americani. Forţele americane şi internaţionale intenţionează să îşi încheie misiunea de luptă în Afganistan în acest an, urmând ca apoi să formeze militari afgani până la sfârşitul lui 2014. Potrivit mediafax, Wall Street Journal a scris, vineri, că Departamentul american al Apărării intenţionează să îşi reducă la 3.000, 6.000 sau maxim 9.000 de militari prezenţa sa în Afganistan după 2014.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult