Acasa InternationalExterne SUA – Arizona: Un polițist alb a ucis un bărbat de culoare neînarmat

SUA – Arizona: Un polițist alb a ucis un bărbat de culoare neînarmat

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Un poliţist alb a ucis un bărbat de culoare neînarmat în Arizona (sud), în timp ce la New York şi în alte oraşe din SUA au loc proteste privind acțiuni similare.

us police racism

SUA – Arizona: Un polițist alb a ucis un bărbat de culoare neînarmat (foto:cnn.com)

Poliţia din Phoenix (statul Arizona) a anunţat joi, 4 decembrie, într-un comunicat că a arestat un bărbat de culoare, Rumain Brisbon, în vârstă de 34 de ani, suspectat de vânzare de droguri. Potrivit raportului prezentat de poliţie, Brisbon a încercat să fugă şi a refuzat să se supună „mai multor ordine” ale poliţistului alb, în vârstă de 30 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care are şapte ani de experienţă.

Între cei doi bărbaţi a avut loc „o luptă”, în timp ce poliţistul încerca să-l aresteze. În timp ce Brisbon şi-a băgat mâna în buzunar, poliţistul îl ţinea de mână şi i-a ordonat să-şi ţină mâna în buzunar. Polițistul a „crezut că a simţit patul unui revolver” şi „l-a împuşcat în piept de două ori pe Brisbon”. În buzunarul lui Brisbon, în realitate se afla o cutie cu pastile de oxicodonă, un analgezic puternic şi adictiv, consumat uneori ca drog.

Acest incident s-a produs în contextul în care SUA este traumatizată de moartea a altor doi bărbaţi de culoare neînarmaţi, Michael Brown, la Ferguson (Missouri, centru), şi Eric Garner, la New York (est), ucişi de poliţişti albi care nu au fost inculpaţi pentru crimă. Manifestaţii paşnice au luat amploare joi, la New York, altele s-au desfăşurat la Washington, Oakland şi în alte oraşe americane, la câteva zile după revoltele din Ferguson.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi  SUA să se asigure că poliţiştii americani răspund pentru faptele lor, după o decizie în favoarea unui poliţist alb implicat în moartea unui bărbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale. „Acest caz ridică încă o dată problema responsabilităţii membrilor forţelor de ordine”, a subliniat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU. Secretarul general Ban Ki-moon, „invită de îndată autorităţile competente în SUA să facă maximum pentru a răspunde cererilor” ca poliţiştii „să răspundă pentru faptele lor”, potrivit mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult