Acasa InternationalExterne SUA cere Israelului sǎ participe la reconstrucția Fȃșiei Gaza

SUA cere Israelului sǎ participe la reconstrucția Fȃșiei Gaza

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Washingtonul insistǎ cǎ Israelul trebuie sǎ participe la reconstrucția Fâșiei Gaza, distrusă de un război care a durat 50 de zile în vară.

SUA cere Israelului sǎ participe la reconstrucția Fȃșiei Gaza (foto:en.alalam.ir)

SUA cere Israelului sǎ participe la reconstrucția Fȃșiei Gaza (foto:en.alalam.ir)

Purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Jennifer Psaki, a declarat miercuri, 8 octombrie, cǎ autoritǎțiile americane considerǎ cǎ „Israelul trebuie să joace un rol în reconstrucția Fâșiei Gaza”.” Am constatat cu satisfacție că ONU, Israelul și Autoritatea Palestiniană au căzut de acord asupra procedurilor vizând accelerarea transportului de ajutoare materiale în Gaza, ținând cont, în același timp, de nevoile de securitate ale Israelului”, a adăugat Jennifer Psaki.

Deși SUA au luat poziție alături de Israel împotriva grupării palestiniene Hamas în timpul conflictului, John Kerry a subliniat la sfârșitul lunii septembrie, la ONU, alături de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, necesitatea de a furniza asistență umanitară pentru reconstrucția teritoriului. Conform Agerpres, secretarul de stat american, John Kerry, urmează să participe duminică la Cairo la o conferință internațională a donatorilor pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, organizată de Egipt și Norvegia. Guvernul palestinian de uniune națională a anunțat săptămâna trecută un plan detaliat în valoare de patru miliarde de dolari pentru reconstrucția enclavei.

Acest plan este detaliat pe trei niveluri. Pe primul, sunt înscrise 414 milioane de dolari alocate ca ajutoare de urgență. Al doilea nivel prevede 1,2 miliarde de dolari pentru o relansare rapidă a economiei, iar cel de-al treilea 2,4 miliarde de dolari pentru „faza de reconstrucție pe termen lung” a Fâșiei Gaza. Conflictul s-a încheiat cu o încetare a focului pe 26 august, după 50 de zile de lupte care s-au soldat cu peste 2.100 morți de partea palestiniană, marea majoritate civili, și cu mai mult de 70 de morți de partea israeliană, dintre care 66 de soldați.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult