Acasa InternationalExterne SUA sigure cǎ Siria a comis atacul chimic

SUA sigure cǎ Siria a comis atacul chimic

scris de Laurentiu Banches
14 afisari

Statele Unite s-au declarat marţi, 27 august, convinse că regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru căruia vor să îi răspundă, foarte probabil militar.

SUA convinse cǎ Siria a comis atacul chimic (foto:yalibnan.com)

Această înăsprire a poziţiei Washingtonului, în vederea pregătirii terenului unei posibile lovituri împotriva Damascului, este dublată de consultări diplomatice în toate direcţiile susţinute de către secretarul de Stat John Kerry. Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită la Houston (Texas, sud), a acuzat Siria că se află în spatele atacului chimic de miercurea trecută. „Nimeni nu se îndoieşte că (persoane) nevinovate – bărbaţi, femei şi copii – au fost victime ale atacurilor chimice din Siria. Iar vinovaţi de această folosire îngrozitoare a unor arme chimice în Siria sunt, fără îndoială, (membrii) regimului sirian„, a declarat Biden, în urma unor declaraţii similare ale purtătorilor de cuvânt ai Casei Albe Jay Carney şi Departamentului de Stat Marie Harf.

Washingtonul avea luni „foarte puţine îndoieli” asupra responsabilităţii Damascului în acest atac, soldat cu sute de morţi. Executivul american urmează să dea săptămâna aceasta publicităţii o parte a unui raport al serviciilor americane de informaţii care probează responsabilitatea siriană, au anunţat Carney şi Harf.

Regimul sirian neagă în bloc, acuză rebeliunea siriană şi găzduieşte până duminică pe teritoriul ţării o misiune ONU de anchetă în acest sens. O lovitură împotriva Damascului părea iminentă marţi, iar Siria a promis că se va apăra. Potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel, SUA au „poziţionat elemente pentru a putea răspunde oricărei opţiuni a preşedintelui”. „Suntem pregătiţi”, a oferit el asigurări. Intervenţia ar fi limitată la o campanie punctuală de câteva zile, prin tiruri de rachetă de croazieră de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugătoare aflate în largul coastelor Siriei, potrivit mediafax.

Însă „preşedintele nu a luat încă o decizie”, au insistat Casa Albă şi Departamentul de Stat. Ambele au exclus trimiterea de „trupe la sol” şi au subliniat asupra faptului că „posibilităţile examinate nu sunt menite să răstoarne regimul” al-Assad. În paralel, Obama şi Kerry au continuat consultări diplomatice în toate direcţiile cu aliaţii europeni, canadian, australian şi ţări arabe, cu scopul de a „răspunde adecvat” Damascului.

17 comentarii

BULA 28-08-2013 - 10:02

Nimeni nu se indoieste de faptul ca atacul chimic a fost executat de islamistii sprijiniti de SUA (aia care fac filtre pe strazi si ii decapiteaza pe crestini), pentru a le asigura SUA pretext de interventie militara. SUA vor sa inainteze, putin cate putin, in tot spatiul controlat (sau sprijinit) de fosta URSS. Americanii se baga cu tupeu peste rusi, vor sa-i scoata din ecuatie, sa le desfiinteze singurul port al lor de la Marea Mediterana, de la Tartus. Dar SUA si Anglia urmaresc si sa puna mana si pe rezervele uriase de gaze naturale descoperite recent in Siria, sa acopere macar partial uriasul deficit bugetar.
Daca rusii nu intervin, indirect, prin dotarea trupelor siriene cu rachete sol-aer de ultima generatie si cu rachete anti-nava capabile sa distruga portavioanele americane, cu mult laudatele rachete supersonice (http://romanian.ruvr.ru/2013_05_28/Trofeul-din-spatele-adevaratei-batalii-pentru-Siria/), inseamna ca sunt de kakat si isi vor pierde total credibilitatea.

UnUL 28-08-2013 - 10:28

”Nimeni”? domnule Bulă. E bine să ne ferim de generalizări pripite.
P.S. Siria este doar pe locul 32 în lume ca rezerve de petrol, cu rezerve estimate de 2,500,000,000 barili.

urbos 28-08-2013 - 10:40

Ala zice de gaze, tu o fredonezi cu petrolu.

UnUL 28-08-2013 - 11:52

De data asta ai dreptate, Bubpoșel. Se speculează că Siria are foarte mari resurse de gaz – fapt rămas deocamdată la nivel de speculație.

Ionel 28-08-2013 - 11:18

De ce esti asa sigur ca rusii nu vor si ei o felie din tortul sirian? Nu ar fi prima oara cind se ajunge la intelegeri: Ialta, Malta…

UnUL 28-08-2013 - 11:54

În mod sigur că vor, și mai vor să-și păstreze poziția strategică și baza militară în această țară.

ValVerde 28-08-2013 - 14:51

Nimeni nu se indoieste de faptul ca atacul chimic a fost executat de islamistii sprijiniti de SUA

===

Si prin „nimeni” bineintels ca intelegi pe dirigintele postei din comuna ta, d-na Gica de la coafor, administratorul de bloc si baba aia de peste drum, care mai face si ea un ban cinstit bocind pe la inmormintari.

Se subintelege ca se alatura si intreaga gasca a lui Papuc: Vilvoi, Perciun, Matreata & Co.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-08-2013 - 15:28

…Bash-Basholdino, mai e liber locul ala din garage?
Vin , mancatzhas’h, sa te sustzin si sa igenizez locu!
Poate pui o vorpa bunna si la …Mache, astia depeacilea,

Ma surclasaza, decand m-ai devoalat cu …ZABRAUTZUL!

urbos 28-08-2013 - 15:40
ValVerde 28-08-2013 - 15:41

In sfirsit a spus si el ceva inteligent.

urbos 28-08-2013 - 15:40

<>

ValVerde 28-08-2013 - 15:44

Incepe sa-si revina la conditia initiala….

urbos 28-08-2013 - 15:40

Ii crede lindic, pana cand vor recunoaste oficial c-au mintit, rusine Dinu Patriciu.

ValVerde 28-08-2013 - 15:44

Bingo !!!

IOAN 28-08-2013 - 13:18

Sunt foarte siguri. De Sadam nu au fost siguri ??
Americanii erau foarte siguri din 2012,nu de acuma.
Acesti nemernici care au omorat aproape toti bastinasii vin acuma cu „siguranta ” lor sa omoare si alte popoare.(vezi Irak, Afganistan si ce va mai urma)
Si Hitler daca castiga razboiul ar fi dictat in numele Democratiei.Nu credeti??

ValVerde 28-08-2013 - 14:45

Nu !

briel 28-08-2013 - 18:45

Mda.
Statele Unite ale Monstruozitatii Morale.

A report from the Russian Arabic-language channel RT Arabic shows captured rebel arsenals apparently with chemical agents manufactured in Saudi Arabia and gas masks, supporting Russian claims that the rebels are the culprits in the alleged chemical attack.

http://www.globalresearch.ca/evidence-syria-gas-attack-work-of-u-s-allies/5347190

Din nou Canada nu se baga. Astia inca mai au bunt simt.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult