Acasa InternationalExterne SUA criticǎ Iranul pentru susținerea conflictului din Siria

SUA criticǎ Iranul pentru susținerea conflictului din Siria

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

SUA a acuzat marţi, 7 ianuarie, Iranul că sprijină Siria în reprimarea sângeroasă a civililor sirieni, cu 2 săptămâni înainte de desfăşurarea conferinţei de pace pe tema conflictului sirian.

SUA criticǎ Iranul pentru susținerea conflictului intern din Siria (foto:npq.org)

Secretarul de Stat american, John Kerry, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe 13 ianuarie, la Paris, pentru a discuta despre o ipotetică participare a Iranului la conferinţa numită Geneva II, care ar trebui să înceapă pe 22 ianuarie, în Elveţia, a precizat, între altele, Departamentul de Stat. Însă, „până în prezent, Iranul nu a făcut nimic altceva decât să ajute regimul (de la Damasc), să ajute la venirea unor combatanţi străini, să ajute regimul să brutalizeze poporul sirian”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Duminică şi luni, Kerry şi Departamentul de Stat au evocat o participare a iranienilor la Geneva II, însă cu condiţia ca Teheranul să aibă un „rol pozitiv” în dosarul sirian. Dacă iranienii „vor să arate lumii că încearcă într-adevăr să obţină un rezultat pozitiv, atunci ei trebuie să ia măsuri. Însă nimic nu arată că ei au dorinţa sau interesul de a face asemenea gesturi”, a deplâns Psaki.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a trimis luni invitaţii pentru conferinţa de pace Geneva II. Iranul nu figurează pe această primă listă care conţine aproximativ 20 de ţări invitate. ONU, care şi-a exprimat dorinţa în privinţa participării Iranului, a precizat să acest subiect delicat urmează să fie discutat de către Kerry şi Lavrov. Cei doi miniştri vor avea o întrevedere luni, la Paris, a confirmat Psaki, fără să ofere alte detalii.

1 comentariu

vic 08-01-2014 - 19:53

americanii sunt tare parsivi razboiul civil este datorat lor,presedintele siriei nu a vrut sa devina o marioneta si se intamola ceea ce se intampla.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult