Acasa InternationalExterne SUA îngrijorate de un atac terorist precum cel din Times Square

SUA îngrijorate de un atac terorist precum cel din Times Square

scris de Ziua Veche
4 afisari

Oficiali americani de rang înalt susţin că talibanul pakistanez care a organizat atentatul eşuat cu bombă din Times Square, New York, ar fi reuşit să plaseze un alt agent în Statele Unite, pentru a lansa un al doilea atac, relatează surse citate de Fox News.

Oficialii americani cred că talibanii pakistanezi, cunoscuţi şi sub numele de Tehrik-e Taliban Pakistan, i-ar fi dat indicaţii acestei persoane pentru a încerca o a doua operaţiune în stilul celei din Times Square, dar nu neapărat în oraşul New York, informează Mediafax. Însă autorităţile au foarte puţine informaţii legate de presupusul agent al talibanilor sau de posibilul complot. “Nu ştim cine este şi nu ştim unde se află. Ştim că individul este aici, dar nu ştim nimic despre el”, a declarat o sursă. Un oficial american de rang înalt din serviciile de informaţii susţine că lipsa de specificitate a ameninţării face aproape imposibilă o apărare eficientă împotriva unui astfel de atac, deşi un alt înalt oficial din seriviciile de luptă împotriva terorismului a declarat că nu are informaţii privind “ameninţări iminente” la adresa Statelor Unite.

Pe de altă parte, autorităţile americane sunt de părere că persoana care face subiectul ultimelor informaţii ar dori să folosească “un mecanism similar” şi acelaşi mod de operare folosit de Faisal Shahzad în mai, în principal “deoarece aceste (mijloace) sunt accesibile aici”, potrivit unei surse. În lunile care au precedat atacul său eşuat, Shahzad, în vârstă de 31 de ani, a cumpărat îngrăşăminte chimice, gaz propan, artificii şi alte componente din magazine din Connecticut şi Pennsylvania. Dar bomba pe care a construit-o şi a plasat-o într-un vehicul nu a explodat conform planului.

Dacă cineva ar detona cu succes o astfel de bombă, efectele ar fi “devastatoare”, au avertizat procurorii federali. În ultimii ani, talibanii pakistanezi au comis mai multe atacuri împotriva intereselor americane din străinătate, inclusiv un atac asupra unei baze CIA din Afganistan, dar atentatul eşuat din Times Square a fost prima acţiune a grupului în afara Asiei de Sud.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS