Acasa InternationalExterne SUA nu va pedepsi politica de colonizare a Israelului

SUA nu va pedepsi politica de colonizare a Israelului

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

SUA au dezminţit că intenţionează să adopte sancţiuni împotriva aliatului israelian din cauza politicii sale de colonizare.

SUA nu va pedepsi politica de colonizare a Israelului

SUA nu va pedepsi politica de colonizare a Israelului (foto:i24news.tv)

„Informaţiile apărute în presă potrivit cărora am lua în calcul sancţiuni împotriva Israelului sunt lipsite de orice fundament”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Aceasta a fost întrebată pe marginea unui articol apărut săptămâna trecută în cotidianul israelian Haaretz şi care susţinea că SUA intenţionează să ia măsuri împotriva aliatului israelian din cauza continuării procesului de colonizare în teritoriile palestiniene. Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au dorit, la sfârşitul săptămânii, să comenteze acest articol, care nu menţiona domeniul de aplicare a „sancţiunilor”, dar evoca „măsuri active împotriva colonizării„, citând un oficial de rang înalt israelian. „Impunem sancţiuni în întreaga lume pentru diferite motive. Nu suntem, evident, în această situaţie” în ceea ce priveşte Israelul, care rămâne „un partener important”, a afirmat Psaki. Cu toate acestea, ea a ţinut să sublinieze că procesul de colonizare este „ilegitim” şi „contrar intereselor Israelului”.

Articolul apărut în presa israeliană a provocat furia unor aleşi din Congres, între care senatorul republican Mark Kirk. „Administraţia nu numai că exclude (adoptarea de) noi sancţiuni pentru a pune capăt ameninţării constituite de Iran, ci ia în calcul, se pare, sancţiuni împotriva celui mai apropiat aliat al nostru, Israelul”, a denunţat el într-un comunicat difuzat vineri. Conform mediafax, relaţiile americano-israeliene parcurg o perioadă mai puţin favorabilă după eşuarea procesului de pace cu palestinienii în primăvară şi accelerarea, de un an, a negocierilor internaţionale asupra programului nuclear iranian.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult