Acasa InternationalExterne SUA: Obama susține modificarea legislaţiei privind armele de foc

SUA: Obama susține modificarea legislaţiei privind armele de foc

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Barack Obama a îndemnat din nou la o modificare a legislaţiei privind deţinerea de arme de foc, în cursul unei ceremonii în memoria victimelor atacului armat comis luni într-un imobil aparţinând Marinei.

Barack Obama

SUA: Obama susține modificarea legislaţiei privind armele de foc

„Nicio altă naţiune avansată nu se confruntă cu acest tip de violenţe. Niciuna”, a subliniat preşedintele american la Navy Yard, un cartier aflat în sud-estul capitalei federale, unde 12 persoane şi atacatorul au fost ucise. „Nu este suficient să se plângă. Nu este suficient să se vorbească sau să se spună rugăciuni”, a declarat Obama. „Dacă vrem într-adevăr să onorăm aceşti 12 bărbaţi şi femei, dacă vrem cu adevărat să fim o ţară în care să putem munci, merge la şcoală şi merge să ne plimbăm pe stradă fără să fim afectaţi de violenţă şi fără să ne temem că sunt furate atâtea vieţi cu un glonţ de la o armă de foc, atunci trebuie să facem o schimbare”, a insistat președintele american.

În urma unor atacuri armate similare, la fel de sângeroase, comise în ultimele luni, preşedintele american a pledat de fiecare dată pentru introducerea unui control sporit asupra armelor de foc în Statele Unite, o prerogativă garantată de către Constituţie, dar apărată cu ferocitate de grupul de lobby în favoarea armelor de foc. De această dată, în contextul în care carnagiul de lunea trecută a avut loc în centrul Washingtonului, la câteva sute de metri de Capitoliu, sediul Congresului, Obama a apreciat că acest ultim atac este un semnal de alarmă pentru americani.

„Aici, în Statele Unite, rata crimelor este de trei ori mai mare decât în alte ţări dezvoltate”, a spus el. „Rata crimelor comise cu arme de foc este de zece ori mai mare decât în alte ţări dezvoltate. Nu există nimic inevitabil în această situaţie”, a subliniat el. Obama a apreciat că ţara sa nu depune suficiente eforturi pentru a împiedica armele de foc să ajungă pe mâna infractorilor. Preşedintele a recunoscut că ar fi dificil să obţină o schimbare a legislaţiei în Congres, îndemnându-i pe alegătorii americani să se pronunţe în favoarea unei reforme.

În decembrie, după ce 20 de copii şi şase femei au fost ucişi de un atacator nebun la o şcoală, Obama a pledat pentru un control al armelor vizând cumpărătorii de arme de foc şi o interzicere a puştilor de asalt în stil militar. Potrivit mediafax, aceste măsuri au fost blocate în Congres, în urma unei campanii dure a membrilor grupului de lobby favorabil armelor de foc şi opoziţiei anumitor congresmeni democraţi provenind din state conservatoare.

Aproximativ 14.827 de persoane au fost asasinate în SUA anul trecut, potrivit unor date FBI. Statele Unite sunt una dintre ţările cele mai înarmate din lume, peste o treime din americanii de toate vârstele deţinând o armă de foc.

4 comentarii

IngerAlbastru 23-09-2013 - 12:16

Din pacate presedintele american nu poate face nimic contra arme in State ca este in structura statelor membre legea de port arma cu acte sau fara si state precum Arizona nu se poate pune in ham cu usurinta ca au legea bunicului la baze in vestul salbatic care nu se poate anula. Tot ce avea voie sa faca strabunicul, si azi se poate face de nepoti si stranepoti … dar salbaticia cere si aparare personala pe langa legi orasenesti.

vitamina Ț 23-09-2013 - 14:11

razasii lui Stefan Sfantul, tot asa, aveau arme la liber.
e drept nu prea era Walmart pe vremile alea, dar le dadea chiar cine era mai obama pe tron.
si nu se taiau intre dansii.
pesemne tot secretul e in cuvantul „militie”

ValVerde 23-09-2013 - 16:23

Dezorientatule, i-ai mincat urzicile lui digital sperind ca ai sa obtii vitamine si nu i-ai luat decit o parte din prostie.

Compari armele automate care, trag zeci de gloante pe secunda, din ziua de azi cu maciuca stramoseasca ??

Pai cind il lovea bazdicu pe vreun razes inarmat sa faca un atac de ucidere in masa, cite daune putea sa faca cu ghioaga, inainte ca alti razesi, mai putin nebuni sau mai putin beti, sa i-o ia si sa-l linisteasca ?

Fara sa punem la socoteala ca toata lumea avea o ghioaga, ca masura de descurajare a potentialilor maciucari. Si fara sa mentionam ca Stefan cel Mare nu a zis nimic despre atacurile de la mall, asa ca nu stim daca au existat sau nu. Sa-l intrebam pe Vilvoi !

Ce, tu vrei ca toata lumea sa aiba o mitraliera?

IngerAlbastru 26-09-2013 - 11:33

Pana cand se va ajunge la o concluzie despre dezarmarea americanilor, va fi necesar de introdus alta lege obligatorie ca fiecare cetatean sa fie bine armat cand iese din casa ca altfel nu va fi in siguranta!!!
Sud-Vestul salbatic american nu se poate opri de la purtat arme!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult