Acasa InternationalExterne SUA: Parcul Yosemite amenințat de flǎcǎri

SUA: Parcul Yosemite amenințat de flǎcǎri

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Incendiul care ameninţă parcul natural Yosemite, continua miercuri să se extindă, în pofida eforturilor a peste 4.000 de pomieri de a-l opri.

SUA: Parcul Yosemite amenințat de flǎcǎri (foto:wcnc.com)

Cenuşă se acumulează în continuare pe suprafaţa rezervorului Hetch Hetchy, care alimentează cu apă potabilă cei 2,6 milioane de locuitori din regiunea golfului San Francisco, situat la 320 de kilometri est de oraş. Calitatea apei nu a fost afectată, pentru moment, au subliniat autorităţile. Incendiul, numit „Rim fire”, a fost clasat marţi al şaptelea cel mai important în California. El a devastat deja 76.000 de hectare, o suprafaţă mai mare în comparaţie, de exemplu, cu oraşul Chicago, potrivit Departamentului californian pentru Păduri şi Protecţie împotriva incendiilor. „Extinderea rapidă a focului este în continuare mai importantă ca eforturile pompierilor a-l stinge”, potrivit pompierilor, care vorbesc despre condiţii „extreme”.

Incendiul, izbucnit la 17 august, era controlat doar în proporţie de 23%, faţă de 20% marţi, potrivit mediafax. Autostrada 120, care permite accesul în parcul Yosemite dinspre vest, este în continuare închisă. Doar două drumuri au fost deschise mercuri, în jurul orei 19.00 GMT (22,00, ora României), pentru a accede în Valea Yosemite.

În estul parcului, incendiul se extinde rapid, deoarece terenul este relativ plat. Numeroase drumuri, campinguri şi alte instalaţii din regiune au fost închise. Incendiul, care a ajuns la aproximativ 25 de kilometri de centrul parcului şi de celebrele formaţiuni muntoase Half Dome şi El Capitan, ameninţă, de asemenea, arbori gigantici de sequoia, unele dintre cele mai mari şi mai vechi organisme de pe planetă.

Niciun deces sau răniţi nu au fost raportate, deşi focul a distrus cel puţin 111 de clădiri, dintre care 31 de case. Peste 5.500 de clădiri, inclusiv 4.500 de locuinţe, sunt în continuare în pericol. Autorităţile parcului Yosemite încearcă să calmeze populaţia, subliniind că cea mai mare parte a parcului nu a fost afectată de flăcări şi că nu a fost, relativ, atinsă de fum.

1 comentariu

Briel 29-08-2013 - 17:01

Inca e vizitabil. Ieri am fost acolo si era plin de lume in zona centrala. Caldura sa mori. Pe drum m-a dus GPS-ul gresit si am mers vreo jumate de ora prin fum, sa ma „sufochez” si alta nu. Asa niste stanci … Ma durea ceafa sa ma uit. Spectaculos.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult