Acasa InternationalExterne SUA: Planurile lui Obama privind imigrația

SUA: Planurile lui Obama privind imigrația

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Președintele SUA Barack Obama a anunțat în seara de joi, 20 noiembrie, că pregătește un sistem de imigrație „mai corect și mai echitabil”.

SUA: Planurile lui Obama privind imigrația

SUA: Planurile lui Obama privind imigrația

Barack Obama a prezentat, în timpul unei scurte alocuțiuni solemne la Casa Albă, o serie de măsuri ce prevăd regularizarea provizorie a aproximativ cinci milioane de imigranți ilegali care trăiesc sub amenințarea expulzării. „Suntem și vom fi întotdeauna o națiune de imigranți„, a declarat Obama, care a menționat că „o amnistie în masă ar fi nedreaptă. Expulzările în masă ar fi atât imposibile cât și contrare caracterului nostru.” Confruntat cu lipsa de acțiune a Congresului asupra acestui subiect sensibil, Obama a spus că se folosește de „autoritatea legală” conferită de funcția sa pentru a face sistemul de imigrație american „mai corect și mai echitabil”.

Cea mai proeminentă măsură este că imigranții ilegali care trăiesc de peste cinci ani în SUA și au un copil american sau dețin un statut de rezident permanent vor putea obține un permis de muncă de trei ani. Administrația consideră că de această măsură ar putea beneficia ceva mai puțin de jumătate din totalul de 11 milioane de imigranți clandestini care trăiesc în Statele Unite. Marea majoritate sunt din Mexic și America Centrală.

„La urma urmei, cei mai mulți dintre acești imigranți sunt aici de mult timp. Ei muncesc din greu, ocupă locuri de muncă dificile și prost plătite. Ei au guri de hrănit. Ei se roagă în bisericile noastre. Mulți dintre ei au copii născuți în Statele Unite sau care și-au petrecut cea mai mare parte din viață aici. Speranțele lor, visurile și patriotismul lor sunt similare cu ale noastre”, a insistat Obama, potrivit Agerpres. Totodată, președintele SUA a dorit să sublinieze că nu este în niciun caz vorba despre o „amnistie”, răspunzând în mod indirect adversarilor săi republicani care îl acuză de abuz de putere fără aprobarea Congresului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult