Acasa InternationalExterne SUA, preocupate de tensiunile dintre Turcia şi Siria

SUA, preocupate de tensiunile dintre Turcia şi Siria

scris de M.A.
3 afisari

Generalul Martin Dempsey, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din SUA, a ţinut să menţioneze în cursul unei conferinţe de presă că omologul său turc, generalul Necdet Ozel, a avut „o reacţie foarte echilibrată” după dispariţia în Mediterana a avionului turc lovit de apărarea aeriană a Siriei.

SUA, interesate de tensiunile dintre Turcia şi Siria

SUA, preocupate de tensiunile dintre Turcia şi Siria (foto: trend.az)

Dempsey, care a vorbit în numeroase rânduri în ultimele zile cu generalul Ozel, a admis că există „riscul unei escaladări” după „actul de ostilitate” al Damascului. Însă, atât el, cât şi secretarul Apărării, Leon Panetta, au afirmat că desfăşurarea de tancuri, trupe şi rachete la frontiera cu Siria nu înseamnă un risc iminent de război între cele două ţări. „Mişcările interne de trupe terestre nu îmi apar ca o provocare”, a declarat generalul Dempsey, potrivit presei internaţionale.

La rândul său, Panetta a dat asigurări că nu trebuie să se tragă concluzii pripite de pe urma acestor desfăşurări de trupe. Joi, mass-media turce au informat că Ankara a trimis un convoi de vehicule militare şi o baterie de rachete sol-aer la frontiera cu Siria. Vineri, un responsabil cu rang înalt al opozanţilor sirieni a atras atenţia asupra trupelor siriene aflate la 15 kilometri de graniţa cu Turcia. El a evaluat aceste trupe la „2.500 de soldaţi, sprijiniţi de 170 de vehicule şi tancuri”.

De asemenea, ministerul de Externe turc a anunţat că un vas american de explorare în adâncime va ajuta la căutarea piloţilor dispăruţi după ce avionul militar turc în care se aflau a fost doborât de Siria în urmă cu o săptămână. Uu oficial a declarat că Damascul a fost notificat de faptul că vasul american va face parte din echipa de căutare şi oficiali turci se vor afla la bordul navei pentru a coordona misiunea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult