Acasa InternationalExterne SUA pune presiune pe Turcia sǎ se implice ȋn lupta ȋmpotriva SI

SUA pune presiune pe Turcia sǎ se implice ȋn lupta ȋmpotriva SI

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Cu ocazia unei vizite la Ankara a comandantului american al coaliției internaționale, SUA a insistat joi, 9 octombrie, ca Turcia sǎ se implice ȋn lupta ȋmpotriva Statului Islamic.

SUA pune presiune pe Turcia sǎ se implice ȋn lupta ȋmpotriva SI (foto:usnews.com)

SUA pune presiune pe Turcia sǎ se implice ȋn lupta ȋmpotriva SI (foto:usnews.com)

Purtǎtorul de cuvȃnt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a anunțat cǎ „sunt necesare măsuri urgente și rapide pentru a stopa capacitățile militare ale SI, iar generalul (John) Allen și (adjunctul său) ambasadorul (Brett) McGurk vor spune clar acest lucru în cursul reuniunilor cu responsabili turci”. „Turcia este bine plasată ca să contribuie la eforturile coaliției pentru a înfrânge SI: cooperarea militară, blocarea finanțării terorismului, oprirea fluxului de luptători străini, furnizarea de asistență umanitară și delegitimarea ideologiei extremiste a SI”, a detaliat diplomata americană. „Vorbim despre eforturi pe termen lung, iar o parte a discuțiilor (dintre responsabili americani și turci) se va referi la o contribuție militară”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.

SUA și-au exprimat în ultimele zile frustrarea în fața reticențelor Turciei și, pentru a încerca să o convingă, i-au trimis la Ankara pe generalul Allen și ambasadorul McGurk, care urmau să se întâlnească joi și vineri cu premierul turc, Ahmet Davutoglu. Jihadiștii Statului Islamic (SI) au continuat joi, 9 octombrie, să avanseze spre centrul Kobane, după ce au preluat controlul asupra unei treimi din oraș, spre care Turcia vecină refuză să trimită trupe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult