Acasa InternationalExterne SUA se opune noii ZAI dorite de Beijing ȋn Marea Chinei

SUA se opune noii ZAI dorite de Beijing ȋn Marea Chinei

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

SUA au avertizat China împotriva unei tentative de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă ZAI (zonă de identificare aeriană), care ar include insulele disputate de Vietnam.

SUA se opune noii ZAI dorite de Beijing ȋn Marea Chinei (foto:defencetech.org)

Washingtonul deţine informaţii „neconfirmate, potrivit cărora China se pregăteşte să instaureze” o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf. O astfel de iniţiativă ar fi calificată drept „acţiune provocatoare şi unilaterală, care ar duce la creşterea tensiunilor şi ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluţiona pe cale diplomatică divergenţele geopolitice din regiune”, a apreciat Harf.

Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat că oficiali chinezi din domeniul Apărării au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel. Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se află sub controlul Beijingului, însă este revendicat de Hanoi.

China a instaurat în mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o „zonă de identificare a apărării aeriene” asupra unei părţi din Marea Chinei de Est. Acest spaţiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu. Decizia Chinei a declanşat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai săi. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmiţând astfel mesajul că refuză să o accepte, conform mediafax. „Noi am spus clar că părţile trebuie să se abţină de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizează teritoriilor disputate”, a subliniat Harf.

6 comentarii

BULA 02-02-2014 - 06:44

Chiar asa vor americanii ? Adica China sa renunte de bunavoie la suveranitatea teritoriala ? Dar ei cand isi retrag trupele din Europa si Japonia ?

ValVerde 02-02-2014 - 07:48

Cind, in sfirsit, ai sa reusesti si tu un scor la testele de IQ mai mare decit numarul de la pantofi…(pantofii lui Huhu ca are piciorul mic si elegant)

ValVerde 02-02-2014 - 07:50

Aoleo, ca am uita: cine a vorbit de „de buna voie” ?????

urbos 02-02-2014 - 08:04

Sare lindicu din cotet, a simtit nevoia sa latre. Intra ma potaie amarata inapoi ma, ca nu te remarca nimeni, ma cacatule.

Mircea 02-02-2014 - 08:20

…nu te remarca nimeni…
Pai tu ce faci, ma cacatule, nu remarci ?

urbos 02-02-2014 - 08:43

Incredibil sluji dane ce perspicaC esti!
Iesi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult