Acasa InternationalExterne SUA: Senatul a blocat proiectul de reformare NSA

SUA: Senatul a blocat proiectul de reformare NSA

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Senatul SUA a blocat marţi, 18 noiembrie, cel mai ambiţios proiect de reformare a aparatului de supraveghere al NSA de după dezvăluirile lui Edward Snowden.

SUA: Senatul a blocat proiectul de reformare NSA

SUA: Senatul a blocat proiectul de reformare NSA

Susţinătorii reformei au obţinut doar 58 de voturi din 100 într-un vot de procedură, în timp ce erau necesare 60, pentru a introduce textul pe ordinea de miercuri a Camerei superioare a Congresului şi a iniţia dezbaterile. În pofida susţinerii pe care proiectul NSA a avut-o din partea preşedintelui Barack Obama şi a apărătoriilor libertăţilor individuale, aproape toţi republicanii au votat împotrivă, fiind ostili unor modificări prea radicale, în opinia lor, a atribuţiilor NSA, aflată în centrul unui scandal după ce Snowden a transmis documente secrete cotidianului The Guardian, în iunie 2013. Conform mediafax, eşecul de marţi urmează să determine amânarea pentru 2015 a oricărei dezbateri asupra reformei NSA, când o lege care reglementează activitatea agenţiei urmează să fie prelungită de către Congres sau să expire.

Proiectul de reformă, numit USA Freedom Act, privind prelungirea şi modificarea dispoziţiilor Patriot Act, adoptat de urgenţă după atentatele din 11 septembrie 2001, are scopul de a restrânge capacităţile de supraveghere ale NSA în Statele Unite şi de a creşte transparenţa, pentru a pune capăt anumitor practici care i-au şocat pe americani. „Era probabil cea mai bună ocazie de reformare a programului cu privire la metadatele telefonice, menţinând capacitatea Guvernului de a utiliza acest instrument în vederea împiedicării atentatelor”, a deplâns Dianne Feinstein, preşedinta democrată a Comisiei pentru Informaţii, referindu-se la programul care permitea NSA să colecteze date despre apelurile efectuate pe teritoriul SUA. „Blocarea acestui proiect garantează că programele de supraveghere în masă ale NSA vor continua timp de cel puţin şase luni şi, potenţial, chiar mai mult”, a reacţionat Center for Democracy and Technology, una dintre numeroasele asociaţii care a depus acest proiectul de reformă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult