Acasa InternationalExterne SUA: Viktor Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

SUA: Viktor Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

scris de Stefan Galai
3 afisari

Rusul Viktor Bout, considerat în SUA ca fiind unul dintre mai mari negustori de armament care au existat vreodată în lume, a fost condamnat joi la New York la 25 de ani de închisoare, pentru că a încercat să vândă arme uşoare şi rachete antiaeriene gherilelor columbiene FARC.

Viktor Bout

Viktor Bout

Bout a intenţionat, in 2008, să vândă arme uşoare şi rachete antiaeriene gherilelor columbiene FARC, care ar fi putut astfel să doboare elicopterele americane aflate în dotarea armatei columbiene, informează Agerpres.

Spionajul american a descoperit acest plan şi a trimis să ia legătura cu el în Thailanda agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept reprezentanţi ai insurgenţilor columbieni. În urma acestei operaţiuni, Viktor Bout a fost arestat de autorităţile thailandeze şi extrădat în SUA doi ani mai târziu.

Judecătoarea care a pronunţat sentinţa a afirmat că nu există “nici o dovadă că Viktor Bout ar fi încercat să activeze într-o organizaţie teroristă”, deşi pentru autorităţile americane FARC este o grupare teroristă, motivaţia sa fiind doar “să câştige bani”.

Bout a fost condamnat numai pentru această tentativă de vânzare de armament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult