Acasa InternationalExterne UPDATE: SUA au 5.113 focoase nucleare

UPDATE: SUA au 5.113 focoase nucleare

scris de Ziua Veche
33 Afisari

 

 

.UPDATE 09.10: Departamentul american al Apararii a anuntat luni ca SUA detin 5.113 focoase nucleare in arsenalul lor, precum si mai multe mii de alte ogive scoase din uz care asteapta sa fie distruse, transmite Agerpres. SUA dezvaluie pentru prima oara importanta arsenalului sau nuclear, Washingtonul considerând pâna in prezent aceasta informatie ca fiind strict secreta. Potrivit unui inalt responsabil al Pentagonului, cifra anuntata reprezinta o diminuare cu 75 % in raport cu cea din anul 1989.

 

Secreterul de stat, Hillary Clinton, va prezenta luni, in cadrul Conferintei de Examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleara (NPT), care se desfasoara in perioada 3 – 4 mai, la sediul ONU din New York, datele privind arsenalul nuclear pe care Statele Unite il detin, informeaza New York Times.

Potrivit aceleiasi surse, reprezentantii serviciilor secrete americane s-au opus acestei decizii, deoarece, in opinia lor, respectivele date le-ar permite unor grupuri teroriste sa calculeze cantitatea de combustibil nuclear necesara fabricarii unei astfel de arme. Cu toate acestea, in cadrul unui interviu acordat duminica, postului de televiziune NBC, Hillary Clinton a declarat ca decizia a fost luata pentru a contracara o posibila incercare a Iranului de a detruna discutiile de la New York. Aceasta a adugat ca, in cadrul summitului, autoritatile de la Teheran vor acuza Statele Unite de lipsa de transparenta in aceasta privinta, pentru a evita discutiile legate de noile sanctiuni impotriva Iranului, care a incalcat legislatia referitoare la controlul si proliferarea armamentului nuclear. Atat secretarul de stat american, cat si liderul de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad, vor lua cuvantul luni, in cadrul sesiunii de deschidere a summitului de la New York.

Romania va fi reprezentata la cea de-a VIII-a Conferinta de Examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleara de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Potrivit unui comunicat al MAE, seful diplomatiei romane va sustine o alocutiune in cadrul segmentului de nivel inalt al Conferintei, “in care va reitera angajamentul politic al tarii noastre pentru acest tratat fundamental al relatiilor internationale postbelice si contributia specifica a tarii noastre la respectarea angajamentelor si exercitarea drepturilor care decurg din tratat”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS