Acasa InternationalExterne Summit G20: Obama ȋncurajat sǎ discute cu Putin despre Siria

Summit G20: Obama ȋncurajat sǎ discute cu Putin despre Siria

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Mihail Gorbaciov a afirmat cǎ Barack Obama ar trebui să profite de summitul G20 din Rusia pentru a vorbi cu Vladimir Putin despre dosarul sirian.

Summit G20: Obama ȋncurajat sǎ discute cu Putin despre Siria (foto:romanian.ruvr.ru)

Summitul G20 începe joi, 4 septembrie, la Sankt Petersburg, în timp ce relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de când ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a permis încheierea Războiului Rece, în urmă cu peste 20 de ani. Casa Albă a exclus orice întrevedere bilaterală între preşedinţii Obama şi Putin, dar Gorbaciov încă mai crede că această poziţie se poate schimba. „Îi cer insistent preşedintelui Statelor Unite să adopte o poziţie responsabilă pe această problemă şi sper că va avea loc o reuniune între el şi preşedintele Putin„, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale ecologice, Crucea Verde, celebrată la Geneva.

„Este o ocazie, în faţa acestei situaţii foarte grave, de a încerca să se avanseze către o soluţie, inclusiv o conferinţă internaţională, o soluţie care nu ar trebui în niciun caz să scurtcicuiteze Naţiunile Unite”, a apreciat Gorbaciov, potrivit mediafax. Acesta a afirmat că poziţia rusă în faţa acestui conflict care durează de trei ani şi s-a soldat cu peste 100.000 de morţi este „mai degrabă constructivă”. „În trecut, noi am cunoscut situaţii care erau mai periculoase şi cu toate acestea am reuşit să găsim soluţii şi să ieşim din ele”, a adăugat el, apreciind că le revine membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să „arate că Războiul Rece s-a terminat şi că sunt capabili să lucreze împreună”.

El şi-a exprimat regretul faţă de poziţia Franţei în privinţa unor eventuale atacuri în Siria, apreciind că aceasta „ar trebui să îşi schimbe poziţia”. Gorbaciov crede, de asemenea, că trebuie „implicat gradual Iranul în căutarea unor soluţii internaţionale la probleme”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult