Acasa InternationalExterne Summitul CSI de la Minsk. De ce s-au certat Putin și Timofti

Summitul CSI de la Minsk. De ce s-au certat Putin și Timofti

scris de Z.V.
4 afisari

Președintele Republicii Moldova și omologul sǎu rus au avut vineri, 10 octombrie, un schimb dur de replici la summitul CSI (Comunitatea Statelor Independente) de la Minsk.  

Summitul CSI de la Minsk. De ce s-au certat Putin și Timofti (foto:publika.md)

Summitul CSI de la Minsk. De ce s-au certat Putin și Timofti (foto:publika.md)

„Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, ar fi afirmat Timofti, care -a exprimat astfel regretul în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE.  „Rusia a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relaţii? Ne-am adresat (Chişinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noştri moldoveni”, a rǎspuns Putin, exprimȃndu-și regretul cǎ  Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu UE.

Președintele rus a menționat cǎ „dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noştri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă” și a subliniat cǎ Rusia nu s-a „opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE”. „Noi înşine dorim această apropiere”, a reiterat Vladimir Putin. Conform mediafax, Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti, iar din 1 septembrie a introdus şi taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Măsura a fost decisă după ce Chişinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE.

Acest schimb de replici între Putin şi Timofti a continuat chiar şi în timpul discursului lui Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Jurnaliştii prezenţi la reuniune nu au reuşit să audă discuţia dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, potrivit informațiilor relatate de Moskovski Komsomoleţ (MK) în ediţia de vineri.

Discuţia tensionată dintre liderul rus şi cel moldovean ar fi provocat îngrijorarea preşedintelui Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. Conform jurnaliștilor, Atambaev a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, însă Timofti şi Putin s-au calmat destul repede şi nu a fost nevoie de intervenţia preşedintelui belarus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult