Acasa InternationalExterne Summitul G20: Avertismentul lui Obama privind Marea Chinei

Summitul G20: Avertismentul lui Obama privind Marea Chinei

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Barack Obama a avertizat sâmbătă, 15 noiembrie, în privinţa diferendelor teritoriale ce ameninţă să degenereze în confruntări, făcând aluzie la tensiunile dintre China şi vecini săi.

Summitul G20: Avertismentul lui Obama privind Marea Chinei (foto:foxnews.com)

Summitul G20: Avertismentul lui Obama privind Marea Chinei (foto:foxnews.com)

Evocând „pericolele care ar putea ameninţa progresele” înregistrate în Asia, Obama a menţionat „disputele teritoriale (…), care ameninţă să degenereze în confruntări”. Preşedintele american a făcut această remarcă într-un discurs ţinut la Universitatea din Brisbane, în marja summitului G20, care a început sâmbătă şi se va încheia duminică. „Considerăm că naţiunile şi popoarele au dreptul de a trăi în siguranţă şi în pace, că securitatea în Asia nu trebuie să se bazeze pe sfere de influenţe, pe coerciţie sau pe intimidare, cu ţări mari hărţuind ţări mici, ci pe respectarea dreptului şi normelor internaţionale şi soluţionarea paşnică a disputelor”, a adăugat Obama.

În Marea Chinei de Sud, tensiunile între Beijing şi vecinii săi s-au multiplicat în ultimii ani. O zonă strategică, pentru că este traversată de căi maritime internaţionale, această mare este, de asemenea, bogată în resurse piscicole şi are importante rezerve de petrol şi gaze. Conform mediafax, relaţiile dintre Tokyo şi Beijing au devenit tensionate în ultimii doi ani din cauza statutului Insulelor Senkaku, în Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo dar revendicate de Beijing, sub denumirea Diaoyu. Instalarea unei platforme petroliere în mai – retrasă între timp – în ape maritime revendicate de Hanoi a provocat revolte sângeroase antichineze în Vietnam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult