Acasa InternationalExterne Summitul G20. Pǎreri ȋmpǎrțite privind situația din Siria

Summitul G20. Pǎreri ȋmpǎrțite privind situația din Siria

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Liderii ţărilor G20 nu au putut decât să constate joi la Sankt Petersburg diviziunile lor asupra unei eventuale intervenţii militare în Siria, cristalizate în jurul tensiunilor dintre Barack Obama şi Vladimir Putin.

Summitul G20. Pǎreri ȋmpǎrțite privind situația din Siria (foto: world.time.com)

Şeful guvernului italian Enrico Letta, a cărui ţară respinge orice acţiune militară fără mandat ONU, a afirmat pe Twitter că dineul „a confirmat diviziunile în legătură cu Siria„.  Cel mai mic numitor comun constatat de liderii G20 este simpla condamnare a folosirii armelor chimice. Statele Unite şi aliaţii lor, dintre care Franţa, acuză regimul lui Bashar al-Assad de a fi ucis cu aceste arme sute de civili la 21 august. Dar pentru adversarii oricărei intervenţii, în frunte cu Rusia, rebelii de asemenea le-ar folosi. ” Există chiar o condamnare generală a folosirii armelor chimice”, potrivit unei surse diplomatice franceze .

„Problema pentru unii este de a şti cine a utilizat aceste arme chimice. Putin nu răspunde. El spune: +unii sau alţii şi fără îndoială unii şi alţii+”, potrivit acestei surse.  Vladimir Putin, care sprijină puternic Damascul, a decis să transforme această masă, care s-a terminat în jurul orei 1.00 locale dimineaţă (21.00 GMT) într-o tribună deschisă pe tema crizei siriene, unde fiecare şi-a exprimat părerea, dar fără ca neapărat să fie cu toţii de acord.

Timp de mai multe zile, tensiunea dintre SUA şi Rusia este în creştere, cu ameninţări de escaladare militară şi refuzuri diplomatice, în ciuda cordialităţii forţate a unei strângeri de mână oficiale la Sankt Petersburg .  Într-o întâlnire la Sankt Petersburg cu primul ministru japonez Shinzo Abe, Obama şi-a exprimat speranţa că liderii mondiali recunosc „că utilizarea armelor chimice în Siria nu este numai o tragedie dar şi o încălcare a dreptului internaţional ce ar trebui reglementată”.

Preşedintele francez Francois Hollande, de asemenea partizan al unei intervenţii, a discutat în special cu primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, la fel de favorabil opţiunii militare şi ale cărui trupe îşi întăresc prezenţa la graniţa cu Siria, potrivit presei turce. Un alt oponent la ONU al unei operaţiuni militare, China, a considerat joi că „situaţia actuală arată că soluţia politică este singura cale” de a reglementa criza. Tensiunea creşte odată ce se apropie 9 septembrie, data oficială a întoarcerii parlamentarilor americani care vor fi chemaţi să voteze pentru sau împotriva loviturilor americane.

De la Sankt Petersburg, Barack Obama a continuat joi să exercite presiuni asupra aleşilor pentru a obţine sprijinul lor, dar partida se anunţă strânsă, până acolo încât preşedintele şi-a anulat o deplasare planificată luni pentru a apăra politic intervenţia.  Tot în aceeaşi zi, 9 septembrie, şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem se va afla la aliatul său rus, la Moscova.

Dar Obama nu poate conta pe aliaţii săi europeni uniţi, deoarece numai Francois Hollande este astăzi gata să lovească Damascul.  Germania, în special, consideră că „acest război trebuie să se termine şi aceasta nu se va face decât politic”, potrivit cancelarului Angela Merkel, care asigură că ţara sa „nu se va asocia în niciun caz la o acţiune militară”. Conform Agerpres, miniştrii afacerilor externe din ţările UE se vor întâlni vineri şi sâmbătă la Vilnius pentru a încerca să găsească o poziţie comună.

8 comentarii

MI-5 06-09-2013 - 11:54

baraku’ e cam in corzi…

Anglia a refuzat sa participe.
Germania idem.
64% din francezi sunt impotriva.
Majoritatea cetatenilor americani nu vor sa fie atacata Siria.
Secretarul general NATO vrea aprobare de la ONU…
.

Anton ala cu betonu in cur 06-09-2013 - 17:50

Las’ ca o iau in cur de la toti forumistii de aici!

CONGO 07-09-2013 - 00:36

Adica gazele de sist nu-s arme de distrugere in masa?
Or fi de distrugere in scaun si nu stiu io?

ValVerde 07-09-2013 - 04:12

Nu stii tu.

Gazele de sist te ajuta sa-ti incalzesti casa.
Nici nu ai nevoie de sobe sau de instalatii…dai drumul la robinetii din baie si aprinzi chibritu’
Atentie cind sati pe buda ca daca nu esti atent ai sa sari vioi cu chilotii in vine pina in curtea vecinului, care cine stie ce o sa gindeasca despre tine.

Antibasistul 07-09-2013 - 04:33

Ba, nu esti sanatos sus la mansarda, esti obsedat de gazeke de sist!

Antibasistul 07-09-2013 - 04:35

Apa o bei cu gaze cu tot si apoi te besesti NUMAI gaze de sist?

ValVerde 07-09-2013 - 05:21

Nu NUMAI.
Basini normale + gaze de sist.

Ce fel de centrala termica ai la shantz?

gabriel 07-09-2013 - 08:06

”Cel mai mic numitor comun” ? Unde ati facut aritmetica ???? Exista ”cel mai mic multiplu comun” sau ”cel mai mare divizor comun”, cel din urma fiind si numitorul comun. Puneti mana pe carte !!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult