Acasa InternationalExterne Summitul NATO de la Newport. Ce s-a discutat ȋn prima zi  

Summitul NATO de la Newport. Ce s-a discutat ȋn prima zi  

scris de Z.V.
2 afisari

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a avut, vineri dimineaţă, într-un cadru informal, discuţii cu preşedintele SUA, Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron.

Şeful statului a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă Rusia la flancul estic al Alianţei Nord Atlantice. Preşedintele României a explicat că din acest motiv a cerut sporirea numărului de avioane militare în ţara noastră.

Noile sancţiuni economice prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi anulate în cazul unui armistiţiu în Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic al Afacerilor Externe, aflat la summitul NATO de la Newport.

Ucraina, Afganistanul şi viitorul alianţei NATO sunt principalele subiecte ale agendei politicienilor şi diplomaţilor participanţi la summitul din Țara Galilor.

Summitul NATO de la Newport. Ce s-a discutat ȋn prima zi   (foto: southwalesargus.co.uk)

Summitul NATO de la Newport. Ce s-a discutat ȋn prima zi   (foto: southwalesargus.co.uk)

Ȋn prima zi a summitului, liderii NATO și-au exprimat joi, 4 septembrie, sprijinul unanim pentru Ucraina și au promis să o ajute să-și dezvolte armata în timp ce ea luptă contra separatiștilor proruși din estul țării. În ciuda dezmințirilor Rusiei, forțele armate ruse sunt angajate direct în operațiuni militare în Ucraina, Rusia continuă să furnizeze arme militanților din estul Ucrainei și menține mii de soldați gata de luptă la granița cu Ucraina„, au anunțat cei 28 de șefi de stat și de guvern din Alianță ȋntr-un comunicat remis dupǎ o ȋntȃlnire cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

De asemenea, ȋntreaga alianța este pregǎtitǎ sǎ ofere atȃt ajutor financiar cȃt și sǎ să furnizeze echipamente militare „letale și non-letale”, inclusiv „arme de înaltă precizie” cǎtre Ucraina. Secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen a anunțat ȋn finalul reuniunii Comisiei Ucraina-NATO cǎ Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va acorda un ajutor de aproximativ 15 milioane de euro Ucrainei. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat, la rândul său, că țările membre NATO sunt pregătite să ofere un sprijin suplimentar țării sale și i-au propus cooperare în domeniul militar.

Banii sunt destinați să ajute armata ucraineană să-și îmbunătățească logistica și comandamentul, controlul și sistemele de comunicații. Unii vor merge de asemenea spre susținerea apărării cibernetice și reabilitarea soldaților răniți. Declarațiile lui Anders Fogh Rasmussen par surprinzǎtoare avȃnd ȋn vedere cǎ anterior a afirmat cǎ  NATO nu dispune de material de război și nu intenționează să intervină în deciziile țărilor membre în ceea ce privește acordarea de ajutor militar Ucrainei.

Șeful NATO și-a reiterat de asemenea apelul lansat Rusiei pentru „a pune capăt anexării ilegale și autodeclarate a Crimeii”. Comentariile făcute la Newport pun NATO pe un curs de coliziune cu Rusia, al cărei ministru de externe Serghei Lavrov a avertizat mai devreme că planurile Kievului de a se apropia de NATO ar deraia eforturile de rezolvare a conflictului, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean a afirmat ȋnsǎ mulțumit cǎ „Nu a simțit niciodată un sprijin atât de puternic din partea tuturor liderilor alianței așa cum s-a demonstrat astăzi”.  Înainte de începerea summitului NATO, el a purtat discuții cu președintele SUA Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande, primul ministru italian Matteo Renzi și gazda summitului NATO, premierul britanic David Cameron. Poroșenko a spus că aceste discuții au dovedit că alianța stă ferm în spatele țării sale.

În timp ce Polonia și țările baltice au insistat pentru un răspuns puternic dat Rusiei, premierul italian Renzi a îndemnat la prudență.  „Trebuie să evităm ca NATO să fie percepută în continuare ca un factor de confruntare”, a spus Renzi, făcând ecoul unui punct de vedere împărtășit la Paris și Berlin.

Barack Obama s-a ȋntȃlnit cu David Cameron și au discutat despre posibile noi sancțiuni ȋmportiva Rusiei. Consilierul adjunct pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, Ben Rhodes, a anunțat ulterior pentru ziariștii prezenți la summitul NATO cǎ SUA pregǎtește o nouă serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei în urma intervenției acesteia în favoarea insurgenților separatiști din Ucraina, precizȃnd cǎ măsurile ce vor fi adoptate de Administrația americană sunt în curs de finalizare, fǎrǎ a oferi detalii despre sectoarele ce vor fi vizate de noile sancțiuni.

Poate cel mai important și intens mediatizat moment al summit-ului a fost ȋnsǎ, anunțul președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, care a afirmat cǎ anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei. Liderii separatiştilor proruşi au anunţat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuşi să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk. Planul de șapte puncte include o încetare a focului monitorizată de observatori internaționali, retragerea trupelor guvernului ucrainean și schimbul necondiționat de prizonieri. Rasmussen a salutat „toate eforturile de a găsi o soluție pașnică”, dar a avertizat că „ceea ce contează este ce se întâmplă de fapt pe teren”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult