Acasa InternationalExterne Summitul NATO: Obama a mers cu limuzina, premierul portughez cu o masina electrica

Summitul NATO: Obama a mers cu limuzina, premierul portughez cu o masina electrica

scris de Ziua Veche
0 afisari

Limuzina preşedintelui american, Barack Obama, un vehicul diesel blindat, a făcut notă discordantă, vineri, în comparaţie cu maşina electrică pe care premierul portughez, Jose Socrates, a ales să o promoveze, utilizând-o pentru a merge la summitul NATO, relatează AFP, citată de Mediafax.


Într-o întâlnire bilaterală, înaintea summitului de la Lisabona, Socrates a ţinut să sublinieze, cu mândrie, alături de preşedintele american, „prioritatea pe care cele două ţări o atribuie energiei regenerabile şi vehiculelor electrice”.

„Suntem de acord că o oportunitate majoră de consolidare a cooperării noastre economice constă în energia curată şi regenerabilă”, a declarat Obama, citând vehiculele electrice „ca un exemplu a ceea ce Portugalia şi America pot realiza împreună”.

De asemenea, el a felicitat Portugalia „pentru rolul de pionier extraordinar” pe care îl joacă în acest domeniu.

Însă, cei doi lideri au oferit, ulterior, o imagine discordantă asupra priorităţilor lor. Portughezul s-a deplasat la summit la bordul unui vehicul electric, în timp ce preşedintele american a utilizat limuzina.

Cu o greutate de opt tone, vehiculul preşedintelui american îl însoţeşte în toate călătoriile în străinătate, din motive de securitate. Limuzina îl aştepta, deja, pe Obama, la sosirea sa, vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional din Lisabona.

Utilizarea de automobile electrice, fără emisii de gaze cu efect de seră, vineri, inclusiv de către preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este o „premieră”, afirmă Biroul portughez pentru Mobilitate Electrică.

Portugalia „este prima ţară din lume care a creat o reţea de alimentare a vehiculelor electrice, la scară naţională”, precizează Biroul.

În fapt, 25 de localităţi portugheze sunt deja echipate cu aproximativ 100 de puncte de alimentare pentru automobilele electrice. Autorităţile au ca obiectiv să doteze ţara cu aproximativ 1.350 de asemenea staţii, până la jumătatea lui 2011.

Casa Albă nu a dorit să comenteze, imediat, problema de imagine reprezentată de utilizarea limuzinei preşedintelui. Însă, aceasta a apreciat, în mod constant, în trecut, că securitatea preşedintelui american nu este negociabilă.

Alături de China, Statele Unite sunt cel mai mare poluator cu gaze cu efect de seră din lume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult