Acasa InternationalExterne Tensiuni între Spania şi Marea Britanie din cauza Gibraltarului

Tensiuni între Spania şi Marea Britanie din cauza Gibraltarului

scris de L.M.
0 afisari

Creşterea continuă a tensiunilor la graniţa dintre Spania şi Gibraltar provoacă îngrijorare la Londra şi la Bruxelles, care se tem de revenirea blocării graniţelor din era Franco.

Tensiuni între Spania şi Marea Britanie din cauza Gibraltarului

Tensiuni între Spania şi Marea Britanie din cauza Gibraltarului (foto: telegraph.co.uk)

„Sunt serios îngrijorat de situaţie”, declară mass-mediei primul-ministru britanic, David Cameron, care s-a plâns că nu a fost „oficial informat” asupra deciziei executivului spaniol de a intensifica, duminică, controlalele de graniţă în jurul coloniei britanice. Guvernul de la Londra a atras deja intenţia, între timp, cu privire la faptul că este dispus să „folosească toate măsurile necesare pentru a apăra suveranitatea britanică” asupra teritoriului, cerând explicaţii guvernului lui Mariano Rajoy, transmite RADOR, care citează Diário Económico.

Duminică seara, Spania a interzis zborurile aeriene spre Gibraltar, simultan impunând controale de graniţă mai intense – care duc la formarea de cozi de două ore pentru intrarea sau ieşirea din teritoriu – şi a început să solicite plata unei taxe de trecere de 50 de euro. Potrivit ministrului de externe spaniol, José Manuel García-Margallo, măsurile se datorează unei „creşteri suspecte” a tutunului traficat spre teritoriul spaniol.

„Nu facem decât să aplică legislaţia spaniolă şi comunitară cu privire la combaterea contrabandei şi a fraudei fiscale”, a declarat acesta. Dar analiştii remarcă faptul că atitudinea spaniolă ţine de faptul că guvernul din Gibraltar a ridicat o barieră din beton în apele din jurul portului local, pentru a împiedica operarea navelor spaniole de pescuit în zonă, o decizie prost primită la Madrid, care consideră apele ca aparţinând zonei sale economice exclusive.

Comisia Europeană a declarat deja că Spania are dreptul de a efectua controale de graniţă, întrucât Gibraltarul nu aparţine spaţiului Schengen, dar a cerut ca acestea să fie „proporţionale”. Executivul european a mai afirmat că se va întruni după trecerea verii pentru a examina disputa.

Guvernul Gibraltarului a calificat decizia spaniolă drept demnă de orice fel de dictatură, etichetând declaraţiile lui Margallo drept „ameninţări retrograde, în mod clar rămăşiţe ale tacticilor regimului fascis al lui Franco”, în timp ce guvernatorul local, vice-amiralul Adrian James Johns, a comparat măsurile spaniole cu cele care ar fi adoptate de „regimul comunist din Coreea de Nord”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult