Acasa InternationalExterne Tensiuni la nivel înalt între România şi Ungaria pe tema refugiaţilor

Tensiuni la nivel înalt între România şi Ungaria pe tema refugiaţilor

scris de C.P.
23 afisari

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că problema refugiaților este o problemă a Europei și trebuie rezolvată împreună de statele membre, arătând că, din păcate, comportamentul oficialilor ungari nu are nicio legătură cu ideea de Europa.

romania ungaria refugiati„România este o țară ce a dorit să fie membru al Uniunii Europene pentru a respecta valorile europene. Problema refugiaților este o problemă a Europei și trebuie să o rezolvăm împreună. Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa. Ziduri, câini, polițiști, arme — asta arată ca în anii ’30 în Europa. E un lucru pe care îl spun cam toți liderii europeni și, dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puțin. Mă alătur tuturor liderilor europeni care sancționează o atitudine rușinoasă pentru Europa din partea autorităților și politicienilor dintr-o țară membră a UE și anume Ungaria și voi face acest lucru de câte ori va fi cazul”, a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că „ar fi o idee rea” ridicarea de către Ungaria a unui gard la granița cu România.

„Realitatea este una singură și anume garduri, câini, arme și? Am rezolvat problema refugiaților? Nu am rezolvat-o. Ideea că pui un gard și arunci problema în Serbia, în România, în Croația, în Austria nu are nicio legătură cu ideea de solidaritate și de bună vecinătate. Așa putem și noi să aruncăm problemele la unguri. Și ce am rezolvat?”, a spus premierul.

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a condamnat dur miercuri dimineață afirmațiile premierului român Victor Ponta conform cărora decidenții politici din Ungaria nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug refugiații”, relatează agenția MTI.

„Ieri (marți — n.r.), Victor Ponta și-a pierdut autocontrolul și, prin afirmațiile sale iraționale, jignește întreaga Ungarie”, a transmis ministrul ungar de externe într-un comunicat. „Politicienii europeni civilizați nu spun astfel de calomnii necontrolate. Remarcile sale au o singură explicație: și-a pierdut total sprijinul în politica internă din România”, a adăugat șeful diplomației ungare, potrivit MTI.

Într-o postare de marți seară pe Facebook, premierul Victor Ponta a afirmat că dorește să atragă atenția și să sancționeze comportamentul unor înalți oficiali guvernamentali maghiari, care, în opinia sa, „sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene”. 

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari. (…)Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!”, a precizat Ponta pe Facebook.

Premierul român a adăugat că este adeptul unor soluții raționale și sustenabile în cazul crizei refugiaților, apreciind că brutalitățile și legile agresive nu vor rezolva problema.

„Sârma ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema — doar vor arăta ca în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați! Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene — ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!”, a subliniat șeful executivului român.

Anterior marți, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a calificat drept ‘simple minciuni’ remarcile premierului român Victor Ponta cu privire la gestionarea de către Ungaria a crizei refugiaților, apreciind că respectivele afirmații sunt nepotrivite pentru un lider din secolul al XXI-lea, potrivit MTI. Șeful diplomației ungare a menționat că ‘remarcile extremiste și mincinoase’ ale premierului român țin de criza politică internă din România și a precizat că Budapesta așteaptă scuze de la partea română. Szijjarto s-a referit la o declarație făcută luni de către premierul Victor Ponta.

”Ceea ce am spus și spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (…) ideea să închidem granițele, că toți cei care vin sunt niște teroriști, sunt prostii de Evul Mediu și mă opun total acestei abordări. Dacă putem să primim mai mulți, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe niște oameni, nu cum îi tratează vecinii noștri maghiari, cu bâta și cu înseriatul. Cu asta nu sunt de acord”, a afirmat șeful executivului român, într-o conferință de presă la Târgu-Jiu.

Tot marți, Peter Szijjarto a anunțat că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți.

”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României”, a spus șeful diplomației ungare. Szijjarto a precizat că măsura este necesară întrucât traficanții de persoane care acționează de-a lungul graniței cu Serbia își modifică ruta către granița cu România și este probabil ca presiunea migraționistă să se mute în direcția României.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că decizia Ungariei de ridica un gard la granițe nu rezolvă nimic din problemă refugiaților și „scoate Ungaria din Europa”. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult