Acasa InternationalExterne Tensiuni şi revolte în Yemen şi Siria

Tensiuni şi revolte în Yemen şi Siria

scris de M.A.
2 afisari

Tancuri şi vehicule blindate au fost desfăşurate luni în capitala Yemenului, în special în jurul palatului prezidenţial, după ce un înalt comandant militar şi consilier apropiat al preşedintelui Ali Abdullah Saleh au anunţat că trec în tabăra opoziţiei, transmit AFP şi AP.

Proteste in Yemen (Agerpres)

Proteste in Yemen (Agerpres)

Generalul Ali Mohsen al-Ahmar, comandantul unei divizii blindate, a anunţat luni că se alătură mişcării de protest contra preşedintelui Saleh. El l-a acuzat pe şeful statului că îi reprimă pe manifestanţii paşnici şi că împinge ţara în război civil, transmite Agerpres. Plecările responsabililor regimului preşedintelui Saleh, la putere de 32 de ani, s-au accelerat şi şeful statului a demis duminică seara guvernul, după demisia a trei miniştri.

De asemenea, manifestanţii din oraşul Deraa, din sudul Siriei, au dat foc duminică la mai multe clădiri în a treia zi consecutivă de proteste, au declarat martori oculari citaţi de BBC News. Printre clădirile vizate s-ar număra sediul partidului de guvernare, scrie NewsIn, preluată de Realitatea Tv. Poliţia a încercat să disperseze protestatarii din localitate, iar o persoană şi-ar fi pierdut viaţa. Vineri, ciocnirile dintre protestarii antiguvernamentali şi forţele de securitate s-au soldat cu moartea a patru persoane. Protestele de duminică au intervenit în timp ce o delegaţie guvernamentală a mers la Deraa pentru a transmite condoleanţe pentru victime. Locuitori au declarat că manifestanţi au dat foc mai multor simboluri ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad, inclusiv sediuliilor partidului de guvernământ, unui tribunal şi al unei companii de telefonie deţinute de un văr al preşedintelui.

Anterior, manifestanţii din Deraa au cerut ridicarea stării de urgenţă ce este în vigoare de 48 de ani în ţară şi demiterea oficialilor implicaţi în operaţiunile de vineri. Protestatari au spus că poliţia a folosit gaze lacrimogene şi muniţie de război pentru a încerca să îi disperseze. Ei au precizat că ar controla centrul oraşului şi că au transformat o moschee în spital. Agenţia oficială de ştiri din ţară a negat că vreun protestatar ar fi fost ucis.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult