
Preşedintele socialist ecuadorian, Rafael Correa, s-a întors joi seara la palatul prezidenţial, după o operaţiune militară care i-a permis să părăsească spitalul din Quito în care mai mulţi poliţişti îl reţineau de la prânz. Operaţiunea militară menită să-l scoată pe preşedintele ecuadorian Rafael Correa s-a soldat cu doi morţi şi 37 de răniţi, a declarat un purtător de cuvânt al Crucii Roşii, Fernando Gandarillas. Şeful statului a mulţumit partizanilor săi pentru „sprijinul imens”, transmite Mediafax.
Preşedintele mai încercase o dată să iasă din clădire, dar a trebuit să renunţe pentru circa 15 minute, din cauza confruntărilor din zonă. Aceasta a fost „una dintre zilele cele mai triste din viaţa mea”, a declarat, la ora locală 22.00 (vineri, 6.00, ora României), preşedintele socialist, aflat la putere din ianuarie 2007. „Istoria îi va judeca (pe autorii acestor incidente-n.r.). Dar de acum vom privi spre viitor cu şi mai mult entuziasm, speranţă şi convingere”, a adăugat el.
Joi, Correa a declarat prin telefon că s-a refugiat într-o cameră de spital din Quito şi că se teme pentru viaţa sa. „În cazul în care mi se va întâmpla ceva, vreau să îmi exprim dragostea faţă de familia şi patria mea”, a declarat el. „Aproximativ 150 de membri ai forţelor aeriene ecuadoriene au ocupat pista aeroportului Mariscal Sucre”, anunţase anterior la postul de radio Luis Galarraga, purtătorul de cuvânt al întreprinderii Quiport, care administrează aeroportul. „Din motive de securitate, operaţiunile aeriene trebuie suspendate imediat”, a adăugat el în jurul orei locale 10.30 (18.30 ora României).
În acest timp, zeci de poliţişti manifestau în principala cazarmă din capitală, dar şi la Guayaquil, marele oraş portuar din sud-vest şi la Cuenca, manifestaţii care au condus la confruntări şi la folosirea gazelor lacrimogene.
În jurul orei locale 12.30 (20.30 ora României), poliţiştii au ocupat sediul Congresului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.
Şeful statului, care s-a deplasat în apropiere de principala cazarmă din capitală pentru a calma agenţii, a fost el însuşi ţinta unei bombe lacrimogene, care a căzut la picioarele sale. El a fost nevoit să părăsească zona, purtând o mască pe faţă, după un discurs inflamat în care anunţa că nu va ceda.
O lege aprobată de Parlament suprimă unele prime pentru vechime acordate membrilor forţelor de ordine. Legea „serviciului public” a antrenat, de asemeneam o criză între Executiv şi Parlament, majoritatea refuzând să adopte unele articole ale proiectului prin care sunt reduse unele remuneraţii ale funcţionarilor publici.
Miercuri seara, ministrului pentru Politică (relaţia cu Parlamentul, n.red.), Doris Solis, afirmase că Rafael Correa intenţionează să dizolve Parlamentul, la încheierea unei întrevederi cu acesta.
Comandantul forţelor armate ecuadoriene, Ernesto Gonzalez, a anunţat, la rândul său, că susţine Guvernul lui Rafael Correa. Rafael Correa, în vârstă de 47 de ani, aflat la putere din ianuarie 2007, a fost reales în aprilie 2009 pentru un mandat de cinci ani. Potrivit unui sondaj realizat de Cedatos-Gallup publicat la jumătatea lui septembrie, 53 la sută dintre ecuadorieni aprobă modul în care aceste administrează ţară. El se confruntă însă de mai multe săptămâni cu revolte în diverse sectoare. Opoziţia încearcă, pe de altă parte, să promoveze un referendum pentru revocarea sa. Ecuadorul, cu o populaţie de 14 milioane de locuitori, este o ţară instabilă, în care trei dintre predecesorii lui Rafael Correa au fost înlăturaţi de la putere sau destituiţi de Parlament.
0 comentariu
Dupa cum se arata in poza, Domnul Tesu Solomovici va scrie la Ziua Veche.
Shalom !
3 intrebari :
– cine face consultatiile, tu sau dl doctor ? daca le face dl doctor, sa inteleg ca tu esti in postura de secretara si faci programarile ? si in fine, consultatiile sunt gratuite ? :))
Fefe, am crezut ca glumesti cu poza pe site! Vad ca v-ati tinut de cuvant. Data viitoare imi pun cravata!!! CN
Fefe,
Am crezut ca glumiti cu poza pe site. Data viitoare imi pun cravata si pantofii de lac!!!