Acasa InternationalExterne Teodor Baconschi s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romanesti din Voivodina

Teodor Baconschi s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romanesti din Voivodina

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Ministrului afacerilor externe efectueaza joi o vizita de lucru in Republica Serbia, prima oprire a demnitarului roman fiind la Varset, unde acesta a fost intampinat de omologul sarb, Vuk Jeremic.

Potrivit unui comunicat al MAE, in cadrul intalnirii cu primarul localitatii Varset – care cuprinde o importanta populatie romaneasca – ministrul Baconschi a salutat relatiile de cooperare cu autoritatile locale din judetele Timis, Arad, Mehedinti si Caras Severin. Ministrul roman a subliniat ca semnarea memorandumului de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia va fi un stimulent al intensificarii colaborarii intre cele doua state.

La intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din Voivodina ministrul afacerilor externe a transmis un mesaj de unitate in randul comunitatii si a incurajat identificarea de oportunitati de cooperare in beneficiul tuturor romanilor din Serbia. “Ii rugam pe prietenii sarbi sa-si faciliteze parcursul european, prin usurarea dialogului intre statul sarb si minoritatile nationale”, a mai adugat seful diplomatiei romane.

Reprezentantii comunitatii romanesti din Voivodina au prezentat dificultatile cu care se confrunta si au solicitat continuarea sprijinului acordat de Guvernul Romaniei pentru pastrarea identitatii etnice, lingvistice, culturale si religioase. Ministrul Baconschi a aratat ca dialogul, transparenta si increderea sunt factori care ajuta la depasirea aspectelor nesolutionate in dialogul bilateral intre cele doua state. In context, ministrul a accentuat asteptarile Romaniei ca, alaturi de alte aspecte deosebit de importante, asigurarea/respectarea dreptului la serviciul religios in limba romana pe intreg teritoriul Serbiei si retrocedarea proprietatilor care au apartinut comunitatii romanesti din Serbia sa reprezinte rezultate vizibile in solutionarea problemelor semnalate de reprezentantii comunitatii.

Vizita ministrului va continua la Belgrad, unde va fi primit de Boris Tadic, presedintele Serbiei si va avea discutii cu Ivica Dacic, viceprim-ministru si ministru de interne, Svetozar Ciplic, ministrul pentru drepturile omului si minoritati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult