Acasa InternationalExterne Tokyo: Ambasadorul rus, convocat din cauza vizitei lui Medvedev în insulele Kurile

Tokyo: Ambasadorul rus, convocat din cauza vizitei lui Medvedev în insulele Kurile

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Tokyo, pentru a protesta faţă de vizita preşedintelui rus Dmitri Medvedev într-una din insulele Kurile, administrate de Moscova, dar revendicate de Japonia, a anunţat presa japoneză, citata de Mediafax.


„I-am spus că este vorba despre o problemă internă rusă. Am cerut Japoniei să trateze acest caz în mod calm şi echitabil”, a declarat ambasadorul Mihail Beli, la ieşirea din minister. Vizita lui Medvedev este prima a unui şef de stat rus după 1945 în acest arhipelag, situat între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido, în sud. Premierul japonez Naoto Kan a considerat că vizita este „foarte regretabilă”. „În condiţiile în care poziţia Japoniei este aceea că cele patru insule ale Teritoriilor din Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita preşedintelui este foarte regretabilă”, a spus el, în Parlament. Maehara a subliniat, la rândul său, că vizita „răneşte sentimentele populaţiei japoneze”.

 

Medvedev a ajuns luni pe insula Kunashiri (Kunaşir în rusă), una dintre cele patru insule numite Kurilele de Sud în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia. Liderul de la Kremlin urmează să viziteze o staţie geotermică, să aibă întâlniri cu locuitori ai insulei şi să inspecteze mai multe şantiere de construcţii, a declarat un oficial. El se angajase la sfârşitul lunii septembrie să meargă, „într-un viitor apropiat”, în Insulele Kurile, „o regiune foarte importantă” a Rusiei, potrivit acestuia, provocând protestele vehemente al autorităţilor de la Tokyo.

Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule din arhipelagul Kurile: Habomai, Shikotan, Etorofu şi Kunashiri, anexate de sovietici la 18 august 1945, la trei zile după capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Etorofu este denumită Iturup de către Rusia, iar Kunashiri, Kunaşir. Acest diferend împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace de către cele două ţări. În 2005, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită Rusiei să restituie Japoniei „Teritoriile de Nord”.

0 comentariu

Amfitrita 23-04-2010 - 17:14

Aşteptăm corul nimfelor adulatoare, care au căzut în leşinul adoraţiei pentru Cristinel, autorul celor mai extraordinare texte din acest ziar.

cat woman 23-04-2010 - 17:44

draga Amfitrita , de ce nu publici si d-ta un articol ? poate voi cadea in lesinul adoratiei si pentru d-ta .

Roxana 23-04-2010 - 18:06

Mie mi-a placut mai ales tabloul Miss Jane Bowles . Imi plac portretele de copii .

gabriela 23-04-2010 - 22:29

remarcabil tabloul Hercule copil (Hercule sugrumand serpii trimisi de Hera).

primula 24-04-2010 - 13:35

vai, ce mi-a placut cum o dezleaga Cupidon pe Venus !

, Erato 24-04-2010 - 17:03

mie mi-a placut cum o dezleaga Cupidon pe Venus ….e firesc sa-mi placa …sunt muza…si chiar daca nu as fi fost , tot mi-ar fi placut tabloul in speta .

Roxana Popescu 24-04-2010 - 22:56

interesant subiect. felicitari!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS